Brüksel'de ardı sıra patlayan bombaların sorumluluğunu henüz üstlenen olmasa da, sosyal medyada Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) bağlı hesaplardan kutlama mesajları yayınlanıyor.

Zaventem Havaalanı'ndaki patlamanın hemen ardından bir grup hesap #Brusselisonfire (Brüksel yanıyor) hashtagi ile kutlama mesajları yayınlama başladı. Mesajlarda Batının Haçlılar'ına savaş açıldığı belirtildi.

Hashtagle yayınlanan mesajlardan ilgi çekici olanlarından birinde; "Sen bize karşı savaş ilan ettin ve bizi bombaladın; biz de seni kendi topraklarında vurduk.Allahuekber" ifadeleri yer aldı. Benzer bir hashtag, 13 Kasım'daki paris saldırıları sırasında #Parisisonfire şeklinde yayınlanmıştı.

Saldırıların yalnızca benzer bir hashtag değil, gerçekleştirilme biçimleri açısından da benzediği iddia ediliyor. 

GÖZDAĞI, EKONOMİYİ YERLE BİR ETMEK VE İNTİKAM

Brüksel saldırılarına verilen reaksiyonlarda bir çok IŞİD destekçisi hesap, Cumartesi günü Belçika'da tutuklanan Paris saldırıları şüphelisi Salah Abdelsalam'ın serbest bırakılması için Belçika güvenlik makamlarına gözdağı niteliğinde olduğunu vurguluyor.

Sosyal medyadaki vurgulardan bir diğeri de, Brüksel saldırılarının ABD öncülüğündeki koalisyonun IŞİD karargahı olduğu için Musul Üniversitesi'ni bombalaması. IŞİD hesapları, Brüksel'deki bombalamaların bir intikam planına dahil olduğunu belirtiyor.

Öte yandan Batı ekonomisini yerle bir etmek de, IŞİD destekçisi hesapların sevinç gözyaşlarına eşlik eden saldırı sebeplerinden bir diğeri.


Kaynak: Haber.sol.org.tr