IŞİD'in Türkiye'deki yapılanmasına yönelik yürütülen soruşturma kapsamında 7'si tutuklu 96 sanık hakkında açılan davanın 4'üncü duruşması yapıldı. Mahkeme 7 tutuklunun da tahliyesine karar verdi.

'nın haberine göre, Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nda bulunan 13. Ağır Ceza mahkemesindeki duruşmaya tutuklu sanıklar Halis Bayancuk, Cemil Aslan, Enes Yelgün, Erdal Yaşar, Mehmet Karlı ve Suriyeli Muhammed Mustafa Halli ve Asaad Khelifalkhadr ile 21 tutuksuz sanık hazır bulundu.   

İKİ KADINI IŞİD'E YOLLADILAR

Önceki celse ifadeleri alınmayan Suriyeli Muhammed Mustafa Halli ve Asaad Khelifalkhadr, tercüman aracılığıyla ifade verdi. Fransız pasaportlu iki kadını İstanbul'dan Gaziantep'e buradan da IŞİD'e katılmak üzere Suriye'ye gönderdikleri belirtilen Suriyeliler, ifadelerinde suçlamaları kabul etmedi.

Türkiye'ye kaçak yollarla geldiğini ve burada turizm işiyle uğraştığını anlatan Asaad Khelifalkhadr, "Turizm işiyle uğraştığım için dışarıdan gelen kişilerin istemesi üzerine onları bazen gezdiriyoruz. Kimseyi IŞİD'e göndermedim. IŞİD'i desteklemiyorum. Fikirlerini de benimsemiyorum" dedi. 

Bu arada lafa giren Ebu Hanzala kod adlı Halis Bayuncuk tercümanın eksik çevirdiğini söyleyerek, Asaad'ın ifadesinde IŞİD'den mağdur olduğunu bu yüzden Türkiye'ye geldiğini söylediğini belirtti. Tercüman da böyle bir ifadeyi duymadığını söyledi.

TERCÜMANLA KAVGA ETTİ

Tercüman kadınla, Bayancuk arasında ikili diyalog gelişince mahkeme başkanı Ahmet Civelek, Bayuncuk'u uyardı. Mahkeme Başkanı, tercümanın yeminli olduğunu hatırlattı ve sanığa yeniden sordu. Sanık bu kez S"uriye'de Beşar Esad'la IŞİD'le arasında çatışma çıkması üzerine artık bizim için yaşanacak bir yer değildi. Bu yüzden Türkiye'ye eşimle birlikte geldim. IŞİD'e adam kazandırdığım söz konusu olamaz" diye konuştu. 

Diğer Suriyeli tutuklu sanık Muhammed Mustafa Halli de Suriye'deki iç çatışmadan kaçarak kaçak yollarla önce Gaziantep'e oradan da İstanbul'a geldiğini ve burada çay ocağı işlettiğini belirtti. 2 eşinin olduğunu birinin Libya'da birinin de Suriye 'de kaldığını anlatan Halli, IŞİD'e katılmak üzere kimseyi Suriye'ye göndermediğini söyledi.

'BOMBALAR BANA AİT DEĞİL'

Daha sonra tutuksuz sanıkların ifadelerine geçildi. El Kaide operasyonunda tutuklanan ve bu davada tutuksuz sanık olan Gökhan Bulut, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS)'yle katıldığı duruşmada tutuklanmasına gerekçe olan bomba ve silahların sorulması üzerine, bombaların kiraladığı arabada bulunduğunu ve kendisine ait olmadığını ileri sürdü. Bulut, "Bombalar arabanın bagajında değil, motor kısmında bulundu. Oraya da birileri bırakmış. Bombalar bana ait değil. Zaten o davada silahtan ceza aldım. Örgüt üyeliğinden beraat ettim" diye konuştu. 

 

Kaynak: Haber.sol.org.tr