Soma ve Ermenek'teki maden facilarının ardından gündeme gelen, maden işçisine "takip" ve "hayat hattı" sistemi 1 yıl ertelendi. AKP'nin işçi düşmanı politikalarının sonucunda yaşanan katliamların ardından sıkça gündeme gelen her iki düzenlemenin yeniden ertelenmesi, patronlara yapılan kıyaklar listesinde yerini aldı.

Resmi Gazete’de dün yayımlanan düzenlemelerle, her iki koruyucu tedbirin de uygulama tarihi 2107’ye ertelendi. Değişiklikler, “Maden işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği yönetmeliğinde değişiklik yapılması hakkındaki yönetmelikle” yapıldı.

Konuya ilişkin açıklama yapan Maden Mühendisleri Odası Başkanı Ayhan Yüksel, "Şu anda madenlerde her iki sisteme de geçilmiş olması gerekiyor. Yaşanan kazalar sonrasında hem takip sistemi, hem de hayat hattı sistemi getirildi. Her iki uygulama da 2017 yılına bırakılmış oldu. Madenciler için hayati nitelikte olan tedbirlerin niye ertelendiğini biz de bilmiyoruz” dedi.

AB ŞARTI DA 2020’YE ERTELENMİŞTİ
Hürriyet'ten Hacer Boyacıoğlu'nun haberine göre, geçen yıl yapılan bir yönetmelik değişikliğiyle de, madenlerde Avrupa Birliği mevzuatına uygun malzeme ve koruyucu sistem kullanma şartı, 2020’ye ertelenmişti. Tartışma yaratan değişiklik için, “Madenler bu değişikliğe hazır değil” açıklaması yapılmıştı.


Kaynak: Haber.sol.org.tr