İran merkezli ISNA haber ajansının haberine göre Tahran’dan, Riyad ve Moskova’nın diğer üreticilerin de kendilerini takip etmesi halinde petrol arzını Ocak seviyesinde tutma konusunda anlaşmalarına tepki geldi.

İran Petrol Bakanı Bican Zanganeh, anlaşmayı ‘şaka’ olarak niteledi.

İranlı bakan, “Bazı komşu ülkeler, yıllar içinde üretimlerini günde 10 milyon varile kadar yükselterek bu oranda ihracat yapıyor. Ondan sonra da hepimiz petrol arzını aynı seviyede tutalım diyorlar. Onlar üretimi 10 milyon varilde tutacak, biz ise 1 milyon varilde… Bu çok komik bir espri” diye konuştu.

PETROL FİYATLARI YÜZDE 70 DÜŞTÜ

16 Şubat’ta Rusya, Suudi Arabistan, Katar ve Venezuela’nın petrol bakanları, Doha’da petrol arzıyla ilgili görüşmüştü. Katarlı bakan, Riyad ve Moskova’nın diğer üreticilerin de kendilerini takip etmesi halinde petrol arzını Ocak seviyesinde tutma konusunda anlaştıklarını açıklamıştı.

2014 Haziranından bu yana, petrol fiyatları yaklaşık yüzde 70 düştü. Düşüşün sebepleri arasında fazla arz, cansız talep ve küresel ekonomiyle ilgili endişeler görülüyor. Nükleer programı sebebiyle İran’a uygulanan yaptırımların kaldırılması da petrol fiyatını baskılayan önemli bir unsur olarak belirtiliyor.

Kaynak: Haber.sol.org.tr