RT'ye yazan Andre Vltchek, başarı hikayesi olarak gösterilmeye çalışılan Irak Kürdistanı'nda gerçekte yaşananları aktardı. Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne "devasa yatırımlar" yapılırken, Batı'nın burada "güvenlik ve barışı güvencelediği" gibi söylemlerin gerçeği yansıtmadığını söyleyen Vltchek, bölgede ekonomik sorunların artmakta olduğunu belirtti.

Batılı ve Türk yatırımcıların bölgeden duydukları mutluluğun, neredeyse yaşamını çalışarak sürdürmeye çalışanlara "hakaret eder" nitelikte olduğunu söyleyen Vltchek, bölgede sürekli protestolar gerçekleştiğini aktardı.

Kürdistan bölgesinin sosyal politikalarının her zaman yetersiz olduğunu, toplum refahının asla öncelik olmadığını belirten yazar, Birleşmiş Milletler uzmanı Eszter Szucs ile Erbil'de gerçekleştiği görüşmelerini anlattı.

Szucs'un "özel kaynaklar özelleştirilmiş. Sosyal hizmetler aşırı pahalı: parası yetenler tıbbi tedavi için Türkiye'ye gidiyor" dediği, yatırımlara dairse "tabii ki dışarıdan kayda değer miktarda yatırım geliyor, özellikle de Batı ve Türkiye'den" diyor. Yatırımın makroekonomik büyümeye ve petrol endüstrisine yönelik olduğunu söyleyen Szucs, "sıradan insanların cebine bir şey girmiyor" diye vurguluyor.

Vltchek, "sıradan insanların" petrol şirketlerinin yakınındaki köylerde yemek bulmakta bile zorlandıklarını söylüyor.

Kaynak: Haber.sol.org.tr