G20 ülkelerinin maliye bakanları, Birleşik Krallık'ın Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılmasının "küresel ekonomi için şok etkisi yaratacağı" uyarısında bulundu.

Çin'de yapılan ve iki gün süren G20 Maliye Bakanları Toplantısı'nın sonuç bildirisinde, Birleşik Krallık'ın AB'den olası ayrılığından duyulan endişe ifade edildi. İngiliz yayın kurumu BBC'ye konuşan İngiltere Maliye Bakanı George Osborne, 23 Haziran'da yapılacak AB referandumunun önemine dikkati çekerek, "Dünyanın en büyük ülkelerinin maliye bakanları, İngiltere'nin AB'den ayrılmasının dünya ekonomisinde şok etkisi yaratacağı konusunda hemfikirler. Bu dünya ekonomisi için şok olacaksa, İngiliz ekonomisine etkisini siz düşünün" ifadelerini kullandı.

Ancak İngiltere'den G20 Maliye Bakanlarının uyarısını, 15 üyesi AB dışında olduğu için "saçma" bulanlar da oldu. İngiltere'nin eski Maliye Bakanlarından Nigel Lawson, "İngiliz halkına ne yapması gerektiğini G20 söylememeli. Birleşik Krallık'ın AB'den ayrılmasının ekonomik şok etkisi yaratacağını söylemek saçmadır. G20'nin 15 üyesi, AB dışında bulunuyor. Bu durum herhangi bir şok etkisi yaratmıyor. Bu ülkelerin birçoğunun ekonomisi, AB üyesi ülkelerinden daha iyi" diye konuştu.

Birleşik Krallık'ta AB referandumu 23 Haziran'da yapılacak. Halka, "Birleşik Krallık AB üyesi olarak kalmalı mı, yoksa AB'den ayrılmalı mı?" sorusu yöneltilecek. AB referandumunun tarihinin açıklanmasının ardından Londra Belediye Başkanı Boris Johnson'ın AB'den çıkılması yönünde kampanya yürüteceğini açıklaması, ekonomiyi olumsuz etkilemiş ve İngiliz sterlini bu hafta sert şekilde değer kaybederek dolar karşısında son 7 yılın en düşük seviyesini görmüştü.


Kaynak: Haber.sol.org.tr