Avrupa'ya beraberlerindeki erkekler tarafından getirilen küçük yaşta evlendirilmiş kız çocuklarının, Danimarka yönetimi tarafından alıkonacak olması imamı huzursuz etti.

Danimarka devletinin kız çocuklarıyla yapılan çok sayıda evliliği onayladığı bilgisi, ülkede bir skandala yol açmış, Mülteci Bakanı Inger Støjberg çocukların korunacağını ve 18 yaşından küçük olanların ülkeye girişte beraberlerindeki erkeklerden ayrılacağını duyurmuştu.

Durumun kabul edilemez olduğunu bildiren Støjberg, Danimarka Göçmenlik Servisi ile irtibat halinde olduklarını ve konu hakkında adım atacaklarını söyledi.

ÇOCUKLARLA EVLENENLER SINIR DIŞI EDİLECEK

Danimarka'daki sığınma merkezlerinde bugüne dek raporlanan 8 çocuğun hamile olduğu bildirilirken, hükümet çocuklarla evlenen ve hamile kalmalarına neden olan erkekleri sınır dışı etmeye hazırlanıyor.

Öte yandan ülkedeki Aarhus Camii'nin imamı Usama el Saadi, hükümete kanunlarını gevşetmesini ve göçmen ailelere saygı duyması gerektiğini söyledi.

'EVLENİNCE GÜVENDE OLUYORLAR'

Danimarka gazetesi Metroxpress'e konuşan imam; "Bu durumlara farklı perspektiften bakmak gerekir, sıradışı bir insani durum ve dikatli olmak gerekir. Onlar evli, erkek kızın iki katı yaşında olsa dahi aile kurmuşlar. Bunu kabul etmeliyiz, farklı bir kültür, aileyi dağıtmamalıyız" ifadelerini kullandı.

Mülteci kamplarında yaşanan şiddet olaylarına vurgu yapan imam; "Kızınız yaşlı biriyle evlenirse, aileniz güvende olur" dedi. 

Kendi kızını 18 yaşına gelmeden evlendirmeyeceğini söyleyen imam, mülteci krizi sırasında kız çocuklarının evlenmesinin koruyucu rolü olduğunu düşündüğünü belirtti.

Danimarka'daki en küçük yaşta evli olan kız çocuğu 14 yaşında. Norveç ise, 10 yaşında bir kız çocuğunun ülkelerine evli olarak giriş yaptığını duyurmuştu.

Kaynak: Haber.sol.org.tr