PYD öncülüğünde kurulan Suriye Demokratik Meclisi (SDM) Eşbaşkanı İlham Ehmed ANF'ye konuştu.

Bugünkü koşullarda müzakerelerin mümkün olmadığını, Cenevre 3'ün yapılmayabileceğini söyleyen Ehmed, muhalefetin Halep'teki varlığını kaybettiğini, Şam'ın tüm Halep'i kontrol altına aldığı takdirde müzakere yapmayı reddedebileceğini çünkü ortada muhalefet kalmayacağını kaydetti.

Suriye'nin siyasi geleceğine ilişkin de konuşan Ehmed, Kürtlerin Rojava'da oluşturdukları sistemin oluşturduğu federal Suriye'nin şu anda tartışıldığını iddia etti.

Uluslararası güçlerin de katıldığı tartışmalarda, Suriye'de üç federal bölgenin oluşturulmasının konuşulduğunu belirten Ehmed, bunun Suriye halkı ve siyasi çözüm talep eden tarafların da istediği bir şey olduğunu savundu.

'Rusya, Türkiye'nin saldırısı olursa Suriye'deki Kürtleri koruyacak'

Ehmed ayrıca, ABD ile Rusya'nın da aynı fikirde olduğunu öne sürdü.

Ayrıntı vermeyi reddeden Ehmed, bununla birlikte federal Suriye'nin Kuzey Suriye, Güney Suriye ve Merkez Suriye'den oluşacağını söyledi.

Bu üç federal bölgenin kendi etnik çeşitliliğini ve kimlik farklılıklarını koruyacağını söyleyen Ehmed, yine bu üç bölgenin kendi parlamentosuna sahip olacağını belirtti.

Ehmed, federal Suriye'ye bakış konusunda, Şam yönetiminin "muhalefet"ten daha ılımlı olduğunu da sözlerine ekledi.

Esad'ın görevde kalıp kalmayacağı yönündeki bir soruya ise Ehmed, üç federal bölgede seçimler yapılacağını ve halkın kendilerini kimin yöneteceğine böylece karar vereceğini söyledi.

 

Kaynak: Haber.sol.org.tr