Sağlık Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Maliye Bakanlığı'nın içinde bulunduğu Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nun (EKK) son toplantısında ilaçta "zam" kararı çıktı. Üç farklı alanda yapılan zamlar 22 Şubat'tan itibaren uygulanacak.

Zaman'ın haberine göre, döviz kurunun değiştirilmesiyle tüm İlaçlar zamlanacak. Ekonomi Koordinasyon Kurulu, ilaç fiyatlarını belirleyen 1 Euro-1,95 sabit kur oranına yüzde 8-9 zam yapılarak 2,11 TL'e çıkardı. Devletin ilaca ödeyeceği tutar da arttı. Buna göre fiyatı 1 ila 6 lira arasında değişen yaklaşık 4 bin ilaca yüzde 10 ila yüzde 20 arasında zam kararı alındı. SGK'nın 1-6 lira arasındaki ilaçlar için firmalarından aldığı yüzde 4-7 arasındaki ek indirimler de kaldırıldı. Vatandaşın ödeyeceği para bu süreçte daha fazla olacak.

'İLAÇLAR ÜCRETSİZ DAĞITILMALI'

İstanbul Eczacılar Odası Yönetim Kurulu Üyesi Zozan Padel, “Artış özellikle 1 lira ile 6 lira arasındaki ilaçlar için yapıldı. İlaç firmaları sadece ticari kazançlarını düşünürler. Etik olarak ilaçların ucuz ya da pahalı olmasını konuşmak doğru değil. İlaç devletin malı olması lazım. Vatandaşlar ilacın parasal kısmıyla hiç ilgilenmemeli. İlaçlar pahalı veya ucuz olması önemli olmadan vatandaşa ücretsiz bir şekilde dağıtmalı" diye konuştu.

Kaynak: Haber.sol.org.tr