İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi Kadın Komisyonu, Diyarbakır’da bulunan sığınma evlerinde kalan kadınlarla yaptığı görüşmelerin ardından hazırladığı raporu açıkladı.

İMC'de yer alan habere göre, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ve Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı’na başvuru yapılarak buralara bağlı sığınma evlerinde kalan kadınlarla görüşme talebinde bulunulduğu ancak talebin “güvenlik” gerekçesi ile reddedildiği belirtildi.

Sadece Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Sosyal Politikalar Daire Başkanlığı ile Bağlar Belediyesi Kardelen Kadın Merkezi’nde kalan 17 kadınla görüşme yapıldığı bilgisine yer verildi.

Daha önce Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezleri’nde (ŞÖNİM) kalan kadınların anlatımlarına yer verildi.

Raporda yer alan bazı örnekler şöyle:

“Bulunduğum ildeki ŞÖNİM Konuk evinde beni kocamla barıştırmaya zorladılar. Karakolda sıkıntı yaşadım, bana hakaret ettiler, ŞÖNİM’de yüzümdeki darp izinin sebebine inanmadılar, bana bağırdılar, hakaret ettiler, zorla anneme verdiler. Karakol aracılığıyla ŞÖNİM’e başvurdum. Ailemle barışmak için baskı ettiler, sürekli beni sorguladılar.”

ŞÖNİM’lere bağlı sığınma evlerinde kalan kadınların, buralardan ayrıldıktan sonra siyasi partiler ve tanıdıkları aracılığıyla yerel yönetimlere bağlı sığınma evlerine başvuru yaptıkları belirtildi.

İHD Kadın Komisyonu üyesi Gülistan Yalçın, görüşme yaptıkları kadınlardın 11’inin çalışmak istediğini, 4 kadının can güvenliği riski olduğu için çalışmak istemediğini belirtti, 5 kadının gelecekle ilgili hiçbir fikir ve planının olmadığını, 12 kadının ise gelecekle ilgili plan ve beklentilerinin olduğunu tespit ettiklerini belirtti.

 


Kaynak: Haber.sol.org.tr