İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından engelliler için hazırlanmış bir kitapçıkta yer alan “Engelliler Dini-Manevi Bakım 1” başlıklı kitapçıkta birçok yönüyle çözülememiş bir sorun olan engellilik meselesi ele alınıyor.

Kitapçıkta, engellilerin ve ailelerinin yaşadığı sorunların dini öğretiler referans gösterilerek  çözülebileceği belirtiliyor; engelli bireylerin ve ailelerinin yaşadığı ağır suçluluk, yalnızlık gibi duyguların ve dışlanma-ayrımcılık gibi toplumsal yönü de olan meselelerin dini yöntemlerle üstesinden gelinebileceği öne sürülüyor.

İBB Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dair Başkanlığı Engelliler Müdürlüğü tarafından hazırlanan kitapçıkta, diyanet, müftülükler, kuran kursları gibi kurumların engellilere verdiği hizmetler öne çıkarılmış.

Sosyal hizmetler, tıp, psikoloji, eğitim bilimleri gibi farklı bilimlerin çalışma alanı olan engellilik olgusunun, belli bir dinin öğretilerince çözülebileceğinin öne sürüldüğü kitapçık İstanbul halkına ücretsiz olarak dağıtılıyor.

Engelli bireylerin eğitim, sağlık istihdam gibi devasa sorunları bir kenarda beklerken, sorunların çözümü dinsel referanslarla ele alınıyor.

'ENGELLİLER ZAVALLI OLARAK GÖSTERİLİYOR'

Konu hakkında soL'a konuşan İBB'de çalışan bir uzman; "Kitapçıkta engelli bireylerin bir özne olarak değil iyileştirilmesi gereken bir nesne olarak ele alındığını görüyoruz" diyor.  "İlahiyatçı akademisyenlerin ifadelerinde engellilerin yaşadıklarını asla anlayamayacağımız, bunlar hakkında ne yapsak ufacık bir katkı bile sunamayacağımız gibi ifadeler yer alıyor" diyen İBB çalışanı, "Engelliler açıkça ifade edilmese de dahi bir tür zavallı, acınası bir varlık olarak görülüyor" ifadelerini kullandı.

Kitapçıkta “Hadislerde engellilik”, “İslam’da engelli hakları” gibi bilimsel değeri olmayan ifadelerin engellik gibi hassas bir olguya çözüm olarak sunulduğu belirtiliyor.

Kaynak: Haber.sol.org.tr