Eski Yogoslavya cumhuriyetlerinden Hırvatistan'ın Kültür Bakanı Zlatko Hasanbegoviç'in 2012 yılında çekilmiş görüntüleri tepkilere neden oldu.

Balkan Insight'ın haberine göre, Naziler tarafından kurulan "Bağımsız Hırvatistan Devleti"nin 1945 yılındaki çöküşü, Hasanbegoviç tarafından "Hırvat ulusunun en büyük trajedisi ve yenilgisi" olarak nitelendiriliyor.

Geçtiğimiz haftalarda Novosti gazetesi de, Hasanbegoviç'in 1996 yılında faşist bir bültende yazdığı Hırvat faşist milisleri Ustaşaları öven yazısını ortaya çıkarmıştı.

Ancak Hasanbegoviç, 2012 yılında yaptığı konuşma için özür dilemeyeceğini açıkladı. Hırvat bakanın buna gerekçesi ise, Nazi kukla devletinin Kızıl Ordu destekli Yugoslav partizanları tarafından yıkılmasının meyvelerini "herkesin yiyememesi."

Bakan, 2012 yılındaki sözlerinin önceki açıklamaları ile uyumlu olduğunu, Hırvat ulusunun bütünü tarafından tanınan tek gerçek zaferin, 1990'lı yıllardaki Hırvat bağımsızlık mücadelesi olduğunu ileri sürdü. Hasanbegoviç'e göre, "modern Hırvat devleti bu zafer üzerinde yükseldi."

 

Kaynak: Haber.sol.org.tr