Gürültü kirliliği çağımızda büyük bir problem olmaya devam ediyor. Artık neredeyse hiçbir yer sessiz değil. Şehir merkezindeki inşaat, trafik gürültüsünden uzak olunsa bile, kırsal alanlarda bilgisayarlar ve elektrikli aletler ev içinde gürültü yaratıyor. Öte yandan kimi bölgelerde kaynağı nereden geldiği anlaşılamayan uğultu şeklinde seslerden de şikayet ediliyor.

Gürültü, yalnızca rahatsız edici değil aynı zamanda sağlık için de tehlikeli. Belli bir seviyenin üstündeki sürekli gürültüler, uzun vadede fiziksel, zihinsel rahatsızlıklar yaratıyor, hatta çocuklarda öğrenme güçlüğüne neden oluyor.

YÜKSEK TANSİYON, FELÇ, KALP HASTALIKLARI ARTIYOR

Yapılan son çalışmalar uçak sesi ve trafik gürültüsünün tansiyonu yükselttiğini, özellikle gece geç saatlerde maruz kalınmasının bu riski artırdığını gösteriyor. Londra'nın Heathrow Havaalanı etrafında uçak gürültüsü üzerinden yapılan bir araştırma, hastaneye başvuru, felç ve koroner kalp hastalıkları riskini yükselttiği sonucunu veriyor.

Geniş katılımlı yapılan bir başka çalışma, 15 yıldan uzun süre uçak gürültüsüne maruz kalan kişilerde, kalp krizi nedenli ölüm oranının arttığını gösteriyor. Uçak gürültüsündeki 10 desibellik artışın kalp krizini yüzde 7, felci ise yüzde 17 oranında artırdığı bulunmuş.

Gürültüden kaynaklı sıkıntıların kişiden kişiye geniş aralıklarla değiştiği görülüyor. Sesin şekli ve yüksekliği kişilerin tepkisini değiştirdiği gibi, gürültünün kaynağıyla ilgili duyulan korku ya da başa çıkabilirlik hissi de etkili oluyor. Örneğin bir havaalanının uçak gürültüsünü engellemek için hiçbir önlem almadığını düşünüldüğünde, sesten daha fazla rahatsız olunuyor.

Gürültünün uzun vadeli olumsuz etkilerinin, zihinsel sağlık üzerinden olduğu düşünülüyor. 

ÇOCUKLARDA ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜNE NEDEN OLUYOR

Bir diğer bulgu ise, gürültünün çocuklarda öğrenme güçlüğü üzerine etkileri hakkında. Yapılan 20'den fazla çalışma, uçak ve kara yolu trafik gürültüsünün çocukların uzun süreli bellek ve öğrenme yetilerini olumsuz etkilediğini gösteriyor. Bir çalışma, uçak gürültüsünün okuma yeteneği be belleği olumsuz etkilediğini gösterirken, bir başka araştırma havayolu gürültüsünün 5 desibel arttığı durumda çocukların okumaya geçme süresinin ortalama 2 ay geciktiğini gösteriyor.

Gürültünün zarar verme mekanizması ise inflamasyon ile açıklanıyor. Gürültü stres düzeyini arttırakak kan basıncı ve kalp atım hızını değiştiriyor. Bu şekilde kan glukoz düzeyi, kan yağları düzeyinde dahi değişiklik oluyor. Çocuklarda ise gürültünün öğrenme güçlüğüne nasıl yol açtığı aydınlatılmış değil.

Öte yandan uyku sırasında maruz kalınan gürültü de, nefes alış verişi, vücut haraketleri ev kalp hızını da etkiliyor. Bu durumdan yaşlılar, çocuklar ve vardiyalı çalışanlar daha fazla etkileniyor.

Kaynak: Haber.sol.org.tr