ABD'nin Küba’daki Guantanamo hapishanesinde haklarında resmi suçlama olmayan şüphelilerinin tutulduğu üssün kapatılması için Obama yönetimi Kongre’ye sunacağı planı açıkladı.

Üsteki hapishane, 11 Eylül saldırıları sonrası kurulmuştu.

Obama, 2008’deki seçim vaadini gerçekleştirmek için son şansı olan planın, Amerikan tarihinde bir devrin kapanışı olacağını söyledi.

YILLIK 80 MİLYON DOLAR YÜK BİTECEK

Savunma Bakanlığı’nın ilgili planı bugün Kongre’ye sunacağını söyleyen ABD Başkanı, üssün kapanması sayesinde yılda 80 milyon dolarlık bir yükten kurtulacaklarına dikkat çekti.

Obama, “Guantanamo sorununu bir sonraki başkana devretmek istemiyorum. Bu merkezin açık kalması Amerikan değerlerine ters olduğu gibi, ülkemizin dünyadaki duruşuna da zarar veriyor” dedi ve başka ülkelerle işbirliğini engellediğini belirtti.

Barack Obama, Guantanamo’nun kapanmasına karşı Kongre’nin sürekli sınırlamalar getirdiğini savundu ve bu seferki plana daha adil yaklaşılmasını istedi.

Beyaz Saray: Obama, Guantanamo'nun kapatılmasından vazgeçmiş değil

Obama yönetiminin planında, üste kalan 91 tutukludan 35’inin kendi ülkelerine gönderilmesi, kalanının da Amerikan topraklarına nakledilmesi öngörülüyor.

Obama, ABD’deki nakil yerleri ile ilgili açıklama yapmadı ancak Pentagon yetkilileri, tasarıda 13 yer ihtimalinden söz ediyor. Bu ihtimaller Colorado, Güney Carolina ve Kansas eyaletlerindeki 7 hapishane ile ülke içindeki 6 askeri üs. Bir yetkili, tüm bu transferler ve üssün kapatılmasının maliyetinin en az 290 milyon dolar tutacağını ancak mahkumların ABD’de bulunmasının Küba’da tutulmasından 65-85 milyon dolar daha ucuz olacağını söyledi.

Guantanamo tutuklularının nakli için hazırlanan tasarılar Kongre tarafından daha önce de veto edilmişti.

Kaynak: Haber.sol.org.tr