24 Şubat’ta bir deklarasyonla yola çıka Gericiliğe Karşı Aydınlanma Hareketi’nin ilk kitlesel toplantısı İzmir Tepekule Kongre Merkezi’nde başladı.

İlk çağrıcılar Barış Terkoğlu, Enver Aysever, Hüseyin Aygün, Kemal Okuyan, Orhan Gökdemir ve Özlem Şen Abay'ın katılımıyla gerçekleştiriliyor. 

İlk konuşmayı gazeteci-yazar Barış Terkoğlu yaptı. Terkoğlu şunları söyledi:

Bu topraklarda, gericilikle mücadele için zemin var, buna inanıyoruz. Nefes aldığımız her yeri bu gerici anlayıştan temizleyeceğiz. Bunu yaparken ne emperyalistlerden, ne büyük sermayeden hiçbir şekilde korkmayacağız. Bu 10-15 yıllık despotik rejimin başarı olarak kaydettiği ne varsa, biz o despotik rejimin başarısızlığı olacağız.

İkinci konuşmayı yapan CHP eski Milletvekili Hüseyin Aygün ise şunları söyledi:

Gericilik uzun yıllar yasaklanan bir sözcüktür. Gericilik dendiğinde dinadarlar incinir deniyordu. Oysa gericiler ve gericilik vardır. İnsanların kafasını kesiyor, Diyanet'in içinde yuvalanıyor, sapıkça fetvalar veriyor. Gericinin var olduğunu göstermek için, insanlığın birikimini yok etmek isteyen bir güç olduğunu kanıtlamak için, bu hareketin adını Gericiliğe Karşı Aydınlanma Hareketi koyduk. Gericilik ilericiliğin zıddıdır ve insanlığın akıl mantık yoluyla tüm birikimini yok etitler. İsamcı faşizm sözü bile pek çok soruşturmaya konu oldu. Faşizmin en saf, en rafine hali İslamcı faşimzdir. Biz bunu söylemekten imtina etmeyeceğiz. Şu andaki imam hatipleşme programının üç adım sonrası IŞİD’tir. Ilımlı İslamı ABD yarattı. Dünyanın başına bela oldu. Biz ılımlı islam olmadığını söylemeliyiz. İslamcılığın siyasallaşmış her türlüsü faşizmdir ve son hali insanların kafasını kesmeye adaydır. Din sadece insanların vicdanlarındadır. 

 

Kaynak: Haber.sol.org.tr