Japonya'nın Fukuşima kentindeki nükleer tesiste meydana gelen facianın 5. yıldönümünde, zararın boyutları hâlâ tam olarak tespit edilemiyor.

Reuters'in haberine göre santralin işletmecisi Tepco bazı ilerlemeler kaydetti. Örneğin, hasar gören bir binadaki yüzlerce kullanılmış yakıt çubuklarını çıkartmayı başardı.

Ancak sorunun esas kaynağı olan erimiş yakıt çubukları, diğer üç reaktörde hala duruyor. Nükleer sızıntı, depremin ardından yakıt çubuklarının erimesi ve nükleer atıkların suya karışmasıyla felaket boyutuna ulaşmıştı.

Tepco'dan Naohiro Masuda, santralin içine erişmenin çok zor olduğunu söylerken, "En önemli engel radyasyon" dedi.

İnsanların içine girmesi çok tehlikeli olan reaktörlere robotlar gönderiliyor. Ancak bu su altında yüzebilen, hasar görmüş tünellerdeki engelleri aşabilen robotların dahi, yüksek radyasyon seviyesi nedeniyle "öldüğü", elektrik aksamının bozulduğu söyleniyor.

2011'in Mart ayında Japonya'da meydana gelen depremin ardından tsunami oluşmuş, bu tsunami Fukuşima'daki güç santralini devre dışı bırakmış ve reaktörlerin soğutma işlevini ortadan kaldırarak erimelere neden olmuştu.

Facia nedeniyle 160 bin kişi göç etmek zorunda kalırken, radyasyonun orta ve uzun vadeli etkileri konusunda belirsizlik sürüyor.

 


Kaynak: Haber.sol.org.tr