Üniversite Konseyleri Derneği, Eskişehir'de "Üniversitelerde Neler Oluyor? Aydınlanma Mücadelesinde Akademinin Yeri ve Yaklaşan Yeni YÖK Yasası" başlıklı etkinlik gerçekleştirildi. Söyleşiye ÜKD başkanı Yrd. Doç. Dr. Ebru Aylar ve Prof. Dr. Erhan Nalçacı konuşmacı olarak katıldı.

Konuşmasına Ankara ve İstanbul'da patlayan bombalardan bahsederek başlayan Prof.Dr. Erhan Nalçacı, herkesin "Memlekette neler oluyor" sorusunu sorduğu bugünlerde "Üniversiteler'de neler oluyor" sorusunun yanıtlarını aramanın, düzen güçlerinin üniversitelere şiddetle saldırdığı bir dönemde önemli olduğunu vurguladı.

Nalçacı, AKP faşizminin ODTÜ olaylarından bu yana akademisyenler arasında da geniş bir toplamı harekete geçirdiğini ve üniversite bileşenleri adına yeni mücadele başlıklarını ortaya çıkardığını ifade etti.

İkinci konuşmayı yapan Yrd. Doç. Dr. Ebru Aylar, Türkiye'deki dönüşümlerin üniversitedeki yansımaları ile karşı karşıya olduklarını, Türkiye'nin dönüşümünde belirleyici olan piyasalaşma ve gericileşmenin üniversitelerdeki dönüşümde de belirleyici olduğunu, üniversitelerde dogmatik düşüncenin hakim kılınmaya çalışıldığını, akademisyenlerin seküler yaşam tarzları üzerinden baskı altında bırakıldıklarını söyledi.

'ARTIK SORUŞTURMA DEĞİL TUTUKLAMA'

Bu başlıklarda mücadele eden akademisyenlerin ise artık soruşturmalarla değil doğrudan tutuklamalar ile karşı karşıya kaldıklarını belirten Aylar, 2013 YÖK yasa taslağı ve 2015 sonlarında verilen sinyallerle Akp'nin kendi üniversitelerini yaratmaya çalıştığını gördüklerini belirtti.

Aylar, kamu üniversitelerinin şirketleşmesi ve mütevelli heyetinin gündeme girmesiyle AKP paydaşlarının üniversite yönetiminde doğrudan bulunmalarının önünü açtığını ifade ederek, esnek istihdam, sözleşmeli çalışma ve performansa dayalı ücret gibi başlıklarla emek sömürüsünün artırılmaya çalışıldığını vurguladı.

Konuşmasının sonunda Aylar, "Üniversiteler'deki bu dönüşümü teşhir etmek ve bu başlıklarda güçlü bir mücadele ağını örmek gerekir" dedi.

Kaynak: Haber.sol.org.tr