Suriye'de ABD ile Rusya yeni bir "denge" noktasına doğru ilerlerken, Türkiye'nin pozisyonuna ilişkin değerlendirmeler de artıyor.

Kıdemli CIA çalışan Graham Fuller tarafından yazılan bir makalede, Türkiye'nin dış politika başarısızlığını tersine döndürmek için "tavsiyeler" yer alıyor.

LableLog'da yer alan makalesinde Fuller, Türkiye'nin şu andaki dış politika fiyaskosunu, modern Türkiye tarihinin en kötüsü olarak nitelendirdi.

Fuller'e göre bu "bela"dan sorumlu olan kişiler, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu, 10 sene önce "olağanüstü adımlar" atarak "yeni, kreatif ve başarılı" dış politikayı yaratanlarl aynı isimler.

"Yanlış olan neydi? Ankara kendi için kazdığı çukurdan geri nasıl çıkabilir?" diye soran Fuller'e göre cevap basit: Erdoğan ve Davutoğlu, şimdi umursamazca terk ettikleri 10 sene önceki orijinal ve başarılı ilkelerine geri dönmeliler.

Eski CIA çalışanına göre bunun için öncelikli görev, ikilinin Türkiye'yi Suriye'den çıkarmaları. Suriye'deki felaketin esas sorumlusunun Beşar Esad olduğunu iddia eden Fuller, buna rağmen Erdoğan'ın sorunu alevlendirdiğini, Suriye'de savaşan radikal cihatçı unsurları cesaretlendirdiğini, mezhepçi arzuları harekete geçirdiğini kaydediyor.

Bütün dünya ile Türkiye'nin arasının bozulduğuna dikkat çeken Fuller, Ankara'nın bunun yerine Suudi Arabistan'la güvenilmez, tehlikeli ve geleceği olmayan bir ittifaka giriştiğini vurguluyor. Dahası, halihazırda kaybeden olduğu bir Rus savaşı tehlikesi artıyor.

Fuller'e göre Türkiye şunları yapmalı:

Esad'ın yakın zamanda gitmeyeceği gerçeğini kabullenmeli Suudi Arabistan'ın Şam'ı ele geçirmek için büyük bir Sünni ordu kurma yönündeki saçma vizyonunu reddetmeli ve büyük güçlerle (ABD, Rusya, AB) Suriye'de barışçıl çözüm için çalışmalı Ankara'nın eski "mezhepçi mücadelenin üzerinde yer alan" siyasetine geri dönmeli İran'la ilişkilerini geliştirmeye çalışmalı Mezhep sorunlarının üstesinden gelmek için Irak ile yakından çalışmalı Suudi Arabistan'le stratejik ilişkilerden geri basmalı  Diğer Körfez ülkeleri ile, mezhepçi olmayan bir temelde olduğu müddetçe ilişki kurmalı. Katar ile kurulan ilişkiler hususi olarak yapıcı olabilir Rusya ile ilişkileri restore etmeye öncelik vermeli. NATO'yu Rusya ile akıllıca olmayan karşı karşıya gelişlere zorlamayı bırakmalı Bölgedeki tüm Kürt unsurlarıyla yakın ilişki kurmaya bağlı kalmalı. 

Fuller ayrıca, Erdoğan'ın kişisel çıkarları ile Türkiye'nin ulusal çıkarlarının uyuşmadığını da sözlerine ekliyor.

 

Kaynak: Haber.sol.org.tr