2013 yılında Bipartisan Policy Center (BPC) için yazdıkları raporda Obama yönetiminden Türkiye'ye yönelik politikasını yeniden değerlendirmesini isteyen eski Ankara büyükelçileri Mort Abramowitz ve Eric Edelman, Washinton Post'ta sert bir yazı kaleme aldı.

Erdoğan'ın liderliği altında Türkiye'nin otoriterlik ve istikrarsızlığın içine yuvarlandığını savunan yazarlar, Zaman gazetesine kayyum atanmasının, Erdoğan'ın kendi ülkesinin potansiyeline nasıl ihanet ettiğinin son göstergesi olduğunu ileri sürdü.

AKP iktidara geldiğinde Türk ekonomisini güçlendirdiğini ve komşuları ile iyi ilişkiler geliştirdiğini söyleyen yazarlar, partinin AB üyeliğini kovaladığını, askerin siyasetteki ağırlığını azalttığını ve Kürt sorununa barışçıl çözüm bulmayı denediğini iddia ederek "eski AKP"yi övdü.

Bugünse Türkiye'nin geleceğinin daha umutsuz göründüğünü söyleyen Post yazarları, erdoğan'ın ülkeyi otoriterliğe, ekonomik yavaşlamaya ve iç savaşa doğru yönlendirdiğini yazdı.

"Açık olmak gerekirse, şu anda Erdoğan yönetimi altında demokrasi gelişemez" diyen Abramowitz ve Edelman, AKP'nin yapmaya söz verdiği reformların temel özgürlüklere yönelik sistematik suistimale dönüştüğünü, askerlerin anti-demokratik davranışlarına yönelik gösteri mahkemelerinin de siyasi muhaliflerini kapsayacak bir şekle büründüğünü söyledi.

Yazıda, 2013 yılındaki Gezi Parkı protestolarının da ölümcül polis şiddetiyle karşılandığına dikkat çekildi.

Türkiye'nin şu anki durumunun akıllara "20. yüzyıl totalitarizminin karanlık anlarını" getirdiğini savunan yazarlar, 13 yaşındaki bir çocuğun Erdoğan'a hakaretten gözaltına alındığını, bir kadının aynı nedenden kocası tarafından mahkemeye şikayet edildiğini, onbinlerce çocuğun ise zorla ya İslami okullara ya da zorunlu din dersi almaya itildiği hatırlatıldı.

Erdoğan'ın politikalarının halka istikrar ve refah vadetmediğini belirten Abramowitz ve Edelman, Suriye'de aşırılıkçı grupları desteklemek ve silahlandırmanın Türkiye'ye geri tepme olarak dönmeye başladığını, buna rağmen Ankara'nın hâlâ IŞİD ve Nusra'yı değil, Suriye Kürtlerini en büyük tehdit olarak görmee devam ettiğini söyledi.

Kürt sorununda da "sürecin" Erdoğan tarafından bitirildiğini savunan yazarlar makalelerini şöyle bitirdiler:

Güçlü, istikrarlı ve demokratik bir Türkiye'nin olası ve gerekli olduğuna inanmayı sürdürüyoruz. Fakat bu, saydığımız hedeflere kendini adamış ve bunları gerçekleştirmeye istekli bir hükümet tarafından yapılabilir. Eğer Erdoğan hâlâ ülkesine parlak bir gelecek bırakmak istiyorsa, ya refor yapmalı ya da istifa etmeli.

Öte yandan, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’dan söz konusu yazıya tepki geldi.

Kalın, Abramowitz ve Edelman’a Twitter hesabından “Kendini sömürge efendisi zanneden iki eski ABD büyükelçisi "Erdoğan istifa etsin" yazmış. Türkiye'ye talimat verdiğiniz günler geçti beyler” sözleriyle yanıt verdi.

 

Kaynak: Haber.sol.org.tr