Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad devlet televizyonunda yayınlanan açıklamalarında, "Terörizmle savaşmak bizim şu andaki ve gelecekteki en büyük önceliğimizdir. Herhangi bir geçiş dönemi Anayasal olmak zorundadır" ifadelerini kullandı.

Esad'ın açıklamaları şu şekilde:

"Irak işgalinden beri bizden mezhepçi bir anayasa isteniyordu.

Bizden hala mezheplerin esas alındığı bir anayasa istiyorlar. Böylece Suriye dış güçlere bağlı parçalara bölünecek. Bunu istiyorlar!

Önceliğimiz terörle mücadele. Mesele dedikleri gibi 'Şam hükümeti ile muhalifler' arasında değil,mesele Suriye ve teröristler arasında.

Ateşkesten ne zaman bahsetmeye başladılar? Teröristler yenilmeye başladığı zaman.

Bir hafta içinde ateşkes istiyorlarmış. Teröristlerle kim konuşacak?

Erdoğan iki yıldır askeri müdahale istiyor. Suud ailesi de öyle.

Suriye'ye yönelik savaş uluslararası mesele haline geldi. Erdoğan ve Suudi Arabistan istedikleri gibi müdahale edemez.

Aksi halde Suriye'ye çoktan girerlerdi. Mesele Çin'den güney Rusya'ya, Ukrayna'ya kadar büyük bir mesele.

Teröristlerle müzakereyi kabul edemeyiz. Suudilerin veya Türkiye'nin etkisi ile oluşturulan hain heyetlerle müzakere kabul edilemez.

Suudilerin şekillendirdiği heyetle Suriye anayasısnı konuşmayız ama Suudi anayasasını ve insan haklarını tartışabiliriz.

Yerel uzlaşılar-anlaşmalarda büyük ilerlemeler var. Devam edecek. Ordunun ilerlemesinde bu uzlaşılar-anlaşmaların rolü büyük.

Suriyelilerin arasında bölünme ve ihtilaf olsaydı Suriye ilk günden ilk aylardan düşerdi. Dostlarımızın olması önemli tabi ama Suriye halkının alternatifi değillerdi. Dimdik duran Suriye halkı ve Suriye Ordusu oldu"

 

 

 

 

Kaynak: Haber.sol.org.tr