Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Güney Amerika turu öncesinde havaalanında açıklamalarda bulundu.

Dün bir Rus uçağının Türkiye hava sahasını ihlal etmesiyle ilgili bir soruya yanıt veren Erdoğan, Rusya’nın bütün uyarılara rağmen ihlali sürdürdüğünü ve “bölgedeki krizi tırmandırma çabası içinde olduğunu” savundu.

Erdoğan, “Burası her şeyden önce NATO havasıdır. Zaten NATO da Rusya’ya gerekli uyarıları yapmıştır” diye devam etti. Cumhurbaşkanı, ihlalin “NATO-Rusya ilişkilerine” ve bölge barışına katkısının olmadığını söyledi.

‘PUTİN’LE GÖRÜŞMEK İSTEDİM’

Erdoğan sözlerine, “Dışişleri Müsteşarımıza Putin’le bizzat görüşmek istediğimi söyledim. Ama herhangi bir dönüş olmadı” diye devam etti.

Erdoğan, Rusya’nın Türkiye’nin Suriye sınırına yakın bölgede “sivil hedeflere” saldırdığını, yapılan saldırıların IŞİD’e yönelik olmadığını savundu. Cumhurbaşkanı, “Bu saldırıların terörle mücadeleyle hiçbir ilgisi yoktur. Rusya’nın amacı Suriye rejimini ayakta tutmak. DAİŞ (IŞİD) mevzilerine yönelik bir adım söz konusu değil. Lazkiye’nin kuzeyindeki bölgeler ve özellikle Suriye Türkmenlerinin yaşadığı bölgelere saldırılar söz konusu. Uluslararası insan hakları örgütlerini tepki vermeye çağırıyoruz.” diye devam etti.

‘NUSRA DA DAİŞ’LE SAVAŞIYOR’

Cenevre’de yapılacak Suriye görüşmelerine PYD’nin katılımıyla ilgili tartışmalara ilişkin bir soruyu da yanıtlayan Erdoğan, “PYD bir terör örgütüdür, biz bir terör örgütüyle neyi konuşacağız. O zaman bu teklifi getirenler DAİŞ’le de masaya otursunlar.” dedi.

El Kaide'nin Suriye kolu El Nusra Cephesi'nin de IŞİD'le savaştığını söyleyen Erdoğan sözlerini, “PYD DAİŞ’e karşı savaşıyormuş. Bunlar bizi ikna etmez. Aynı şekilde Nusra da DAİŞ’e karşı ciddi bir mücadele içindedir. Onu kabul etmiyorsunuz ama…” diye sürdürdü.

Rusya’nın PKK’ye destek verdiğini savunan Cumhurbaşkanı, “Rusya’nın PKK terör örgütüyle görüşme yapmak suretiyle sicili kirli hale gelmiştir. Burada çok açık bir biçimde onlara gerekli desteği vereceği söylenmiştir, onu da açıkça söyleyeyim.” diye konuştu.

 

Kaynak: Haber.sol.org.tr