Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, NTV canlı yayınında Funda Görey'in sorularını yanıtlıyor.

Kalın'ın açıklamaları şöyle:

ABD Başkanı Obama'nın Ankara'da taziye amacıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı aradığını anımsatan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim kalın, iki lider arasında kapsamlı bir görüşme olduğunu, görüşmede Suriye ve Irak konularının da ele alındığını belirtti.  

Kalın, iki lider arasında yapılan kritik görüşme ile ilgili "Sayın Obama, Ankara ve Diyarbakır saldırıları için taziye amacıyla aradı. Kapsamlı bir görüşme oldu, saldırılar ele alındı. Cumhurbaşkanımız, saldırılarla ilgili Obama'ya detaylı bilgi verdi. Elimizdeki bilgileri de geçtiğimiz olaydan hemen sonra paylaşmıştık. Onlara da atıfla gerekli bilgilendirmeleri yapıldı. Tabii Türk Amerikan ilişkileri birçok konuyu kapsayan bir ilişki. Dolayısıyla Suriye, Irak, terörle mücadele diğer birçok konuda ele alındı. Ondan dolayı görüşme de biraz uzun oldu. Ama özellikle son dönemde artan terör olayları karşısında Türkiye müttefiklerini yanında görmek istediğinin altını özellikle çizdi. Cumhurbaşkanımız bu noktayı özellikle ifade ettiler"  dedi.

Kalın, Beyaz Saray'dan yapılan "YPG güçlerinin ilave toprak elde etmek için bölgedeki koşulları istismar arayışında olmaması gerektiği" açıklaması ile ilgili ise, "Şimdi bu YPG ile Amerikalıların ilk yaptığı açıklama değil. Geçtiğimiz hafta özellikle Azez bölgesinde YPG'nin yaptığı hareketlilik, yani Afrin'in doğusuna kayma hareketliliğiyle ilgili olarak benzer 1-2 açıklamayı da daha önce yaptılar aslında. Kerry yaptı bildiğim kadarıyla, Beyaz Saray ve Dışişleri bu konuyla ilgili birkaç açıklama yaptı. Yani "durumu kendi lehine istismar edip bir takım ilerlemeler yapıyorlar, bunlara karşı biz de uyarıyoruz" diye. Şimdi kendi kanalları üzerinden de daha net, vurgulu bir şekilde söylüyorlar" ifadelerini kullandı.  

Kalın sözlerine şöyle devam etti: "Bu da zaten görüşmede gündeme geldi.  Çünkü biz bu konudaki hassasiyetimizi daha önce de ifade ettik. Hem Amerikalılar hem diğer müttefiklere. Yani biz orada, DAİŞ'e karşı uluslararası koalisyonun ana amacı ne? DAİŞ'in o bölgelerden temizlenmesi. Şimdi bu temizlenen yerlere şu, bu örgütü fiili bir durum yaratıp  buralara getirmeye kalktığınız zaman ortaya başka bir sorun çıkar."

YPG'nin son haftalarda Rusya ve Esad'la yakın bir şekilde çalıştığını belirten Kalın, "Bir kere bu hedefi doğru koymamız lazım.  İkincisi YPG son haftalarda Ruslarla ve Esed rejimiyle yakın çalışıyor. Bunu da gizlemiyorlar zaten, bunu Ruslar da söyledi, Esed rejimi de söyledi. Hatırlayın, geçtiğimiz salı ya da çarşamba günü BM Suriye Daimi Temsilcisi bu konu ile ilgili çok açık bir beyanda bulundu ve YPG'nin bölgedeki hareketliliğini kendilerinin desteklediğini söyledi. Ruslar zaten bunu baştan beri söylüyorlar. Özellikle bölgede YPG, Rus bombardımanını da arkasına alarak fiili bir durum yaratmaya çalışıyor" dedi. 

YPG'nin muhaliflere saldırdığını belirten Kalın, "Bunu biri izah etmeli" dedi. Kalın, Suriye'nin (Esad) IŞİD'e karşı kapsamlı bir operasyon yapmadığını ileri sürdü.

 

Kaynak: Haber.sol.org.tr