Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile Türkiye arasındaki gergin ilişkiler, AKP'ye yakın medyada yer alan "BAE Erdoğan'a karşı darbe planlıyor" iddiasıyla birlikte yeni bir aşamaya geçti.

Al Monitor'den Ufuk Şanlı'nın haberine göre, BAE-Türkiye gerilimi yalnızca bundan ibaret değil. Emirlikler yaklaşık 1 yıldır Türkiye'ye büyükelçi atamazken, BAE’li diplomatik kaynaklar, Türkiye'nin Abu Dabi'ye büyükelçi atamasına da akreditasyon vermeyerek 8 ay geciktirildiği bilgisini paylaştı.

İşin ekonomik boyutu da var. BAE, Türkiye’nin Orta Doğu’da Irak’tan sonra ikinci büyük pazarı ve en çok ihracat yaptığı dokuzuncu ülke. Emirlik, Türkiye’den her yıl ortalama 4.6 milyar dolarlık mal ve hizmet satın alıyor.

Haberde görüşlerine yer verilen Türk denizcilik sektörü kaynakları BAE yöneticilerinin Orta Doğu ve Asya ticaret hatları için kullanan Türk şirketlerinin yaklaşık altı aydır bir dizi sorunla karşılaştığı bilgisini verdi.

BAE'ye yıl içinde birçok gemi gönderen Transal Denizcilik yetkilileri, 24 Kasım'dan bu yana gemi personeline vize konusunda sorun çıkarıldığını doğruladı.

BAE’de çalışan ve adının açıklanmasını istemeyen bir Türk profesyonel yönetici de son iki yıldır iş yapma konusunda ciddi zorluklar yaşandığını aktardı.

Sıkıntıların Mısır’daki askeri darbe sonrasında başladığına işaret eden yönetici, “Eskiye nazaran işler çok daha yavaş ilerliyor. Ayrıca vize ve yerleşim izinleri konusunda da ciddi sorunlarla karşılaşıyoruz” diye konuştu.

Haberde, Suudi Arabistan'ın BAE ile Türkiye'nin arasını düzeltmek için yoğun çaba sarfettiğine de yer verildi.

 

Kaynak: Haber.sol.org.tr