2007 yılında bizzat Başbakan Tayyip Erdoğan'ın talebi üzerine AKP'nin anayasa taslağını hazırlayan akademik heyetin başında yer alan Prof. Dr. Ergun Özbudun, o dönemde kabul ettiği görevi şöyle açıkladı: “Sayın Erdoğan'a, güveninize teşekkür ederim. Ama başkanlık sistemine dayanan bir anayasa bekliyorsanız beni mazur görün dedim, 'kesinlikle hayır' cevabı ve AKP'nin 2007 seçim beyannamesindeki ilgili maddenin teminat olarak gösterilmesi üzerine görevi kabul ettim."

Özbudun, “Parlamenter rejimin esaslarına uygun, Cumhurbaşkanının bugünkü yetkilerini de çok büyük ölçüde kısıtlayan bir taslak hazırladık. Sadece Sayın Erdoğan değil, AKP'nin diğer ileri gelenleri de son derece olumlu bulmuştu" dedi. 

"ALLAH ISLAH ETSİN"

Cumhuriyet'ten Selin Ongun'a konuşan Prof. Dr. Ergun Özbudun, Anayasa Mahkemesi'nin Can Dündar ve Erdem Gül'le ilgili 'hak ihlali' kararının Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve AKP'lilerce eleştirilmesini değerlendiren Prof. Özbudun, şunları söyledi: 

"Bireysel başvurunun tümüyle kaldırılmasını ya da Anayasa Mahkemesi'nin tümüyle lağvedilmesini ileri sürüyorlar. Bir milletvekili de Anayasa Mahkemesi üyelerinin yargılanmasını önerdi. Bu tarz beyanlara Allah ıslah etsin demekten başka söyleyecek bir sözüm yok. Buradaki eleştiriler, Anayasa Mahkemesi yetkisini aştı, gibi daha ılımlı versiyonları ile de haksız. Çünkü Anayasa Mahkemesi davanın esasına ilişkin bir karar vermemiştir. Ortada bir yetki aşımı, yetki gasbı söz konusu değil. Anayasa Mahkemesi'nin Dündar ve Gül hakkındaki kararı, davanın özü hakkında verilmiş bir karar değil. Tutukluluk sürecinin, anayasanın ve AİHM'nin içtihatlarına uygun olmayan şekilde yürütülmüş olmasının yarattığı hak ihlallerine tespitidir."

Prof. Özbudun, Selin Ongun'un bazı sorularına şu yanıtları verdi: 

- Erdoğan'ın “uymuyorum” açıklamasıyla başlayan bu resmin tamamına şaşırdınız mı?

“Parlamenter sistem bekleme odasındadır, rejim fiilen değişmiştir” gibi evvelki beyanları düşünüldüğünde çok fazla şaşırmadım. Fakat devletin en yüce makamını işgal eden Sayın Erdoğan'ın devletin temel bir kurumunu bu kadar sert ifadelerle eleştirmesi, evet bu daha yeni bir olay. Sayın Cumhurbaşkanı kararlı görünüyor. Fakat hukuk kuralları ortada. Mahkemelerin başka türlü hareket etmesi bir görev suçu olur.

- AYM'nin kararından sonra konuşulanlar, tüm bunlar size ne öğretti?

Çok kritik bir dönemde olduğumuzu bir kez daha kanıtladı. İlerideki dönemde olacak olanlar, özellikle AKP'nin istediği tarzda bir anayasanın gerçekleşip gerçekleşmemesi önümüzdeki 10 yılların kaderini belirleyecektir. O bakımdan son aylarda çıkan bir kitabın başlığında olduğu gibi kritik bir kavşaktayız.

- Vaziyetimiz için birkaç kelime seçecek olsanız?

Otoriterizme gidiş.

- Gidiş mi?

Adım adım gidiş. O nedenle kritik kavşaktayız.

Kaynak: Haber.sol.org.tr