Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı seçilmesinden önce, aslında Cumhurbaşkanlığı için gereken "üniversite diplomasına sahip olmadığı" tartışmaları gündeme gelmişti.

Oda TV, Erdoğan'ın 1981 yılında mezun olduğunu iddia ettiği İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'nin (İ.İ.T.İ.A) yıllığına ulaştı.

Yıllıkta, Erdoğan'ın İ.İ.T.İ.A.'da okuduğuna ilişkin bir iz bulunmuyor. Yıllıkta, Akademi'de okuyan öğrencilerin okul numaralarıyla birlikte isimleri, fotoğraflı kısa bilgileri yer alıyor.

Yıllıkta, öğrencilerin sınıflarda, okul içerisinde ve okul gezilerindeki değişik fotoğrafları görülürken, bu fotoğraflarda da Recep Tayyip Erdoğan’a rastlanmıyor.

Kendisiyle ilgili yazılan yaşam öykülerinde futbola olan ilgisinden sıklıkla söz edilen Erdoğan, okul futbol takımının fotoğrafında da yok.

Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçilmesinden önce, 2014 yılı Nisan ayında MHP Kayseri Milletvekili ve Türk Tarih Kurumu Eski Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, katıldığı bir televizyon programında “Cumhurbaşkanı olmak için 4 yıllık fakülte mezunu olmak gerekir, Sultanahmet'teki İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi 3 yıllıktı. Onun mezun olduğu zaman 3 yıllıktı” iddiasında bulunmuştu.

Bu açıklamanın hemen ardından, Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Zafer Gül şunları söylemişti:

Sayın Başbakanımız, T.C. İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi Ticari Bilimler Fakültesi’nden 1980-1981 öğretim yılı Şubat döneminde mezun olmuştur. Kendisine, isteği üzerine 3 Nisan 1981 tarihinde geçici mezuniyet belgesi verilmiştir. Marmara Üniversitesi kurulmadan önce, Sultanahmet’teki İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’ne bağlı olarak Aksaray’da 4 yıllık İktisadi ve Ticari Bilimler Yüksekokulu vardı. Daha sonra bu yüksekokul Ticari Bilimler Fakültesi oldu. 1983 yılında Marmara Üniversitesi, mevcut olan İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi ile bağlı fakülte ve yüksek okullar bünyesi üzerine kuruldu. Kurucu rektörümüz de sayın Prof. Dr. Orhan Oğuz’dur. Dolayısıyla, sayın Yusuf Halaçoğlu’nun kamuoyuna açıkladığı bilgiler doğru değildir.

Oda TV'nin bildirdiğine göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hem AKP resmi sitesindeki “Kurucular” bölümündeki biyografisinde, hem de Cumhurbaşkanlığı resmi sayfasındaki biyografisinde “Marmara Üniversitesi İktisadi ve Ticari Bilimler Fakültesi”nden 1981 yılında mezun olduğu yazıyor. Oysa noter tasdikli diplomada ise “Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi” ibaresi yer alıyor.

Üstelik Erdoğan’ın mezun olduğu iddia edilen yıl, yani 1981’de Marmara Üniversitesi henüz kurulmamış. Ertesi yıl, 1982’de kurulan Marmara Üniversitesi’ne, YÖK tarafından İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi (İİTİA), İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) haline dönüştürülerek dahil ediliyor.

Haberde şu ifadelere yer veriliyor:

Odatv olarak, Erdoğan ile ilgili hiçbir bilgi ve fotoğrafa rastlayamadığımız İ.İ.T.İ.A Ticari Bilimler Fakültesi okul yıllığında yer alan bazı mezunlar ile görüşmemizde, görüştüğümüz mezunlar okul yıllarında Recep Tayyip Erdoğan isimli bir öğrenciyle ilgili bilgiye sahip olmadıklarını ve tanımadıklarını dile getirdiler. Şimdiye dek Erdoğan’ı üniversite yıllarından tanıdığını ifade eden yalnızca iki isim var; birisi CHP’li Aydın Ayaydın diğeri ise yazar Rafael Sadi.

Öte yandan yazar Yalçın Küçük de, Erdoğan'ın üniversite mezuniyetinin şüphe çektiğini ve bu nedenle Cumhurbaşkanlığı'nın hukuksuz olduğunu daha önce dile getirmişti.

 


Kaynak: Haber.sol.org.tr