Anayasa Mahkemesi’nin gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül’e ilişkin verdiği kararının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “saygı duymuyorum” açıklaması, AYM’ye bireysel başvuru hakkını tartışmaya açtı. AKP, Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkının sınırlandırılması için harekete geçerken, geçmişte yapılan çalışmalar raflardan indirildi.

Milliyet'ten Önder Yılmaz'ın haberine göre, bireysel başvuru sistemini gözden geçirme eğiliminde olan AKP’nin 7 Haziran ve 1 Kasım seçim beyannamelerinde, “bireysel başvuru hakkının gözden geçirileceği” sözü verilmişti. AKP’nin 2011’deki Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na sunduğu taslak metinde ise Anayasa Mahkemesi’nin görev ve yetkileri anlatılırken, bireysel başvuruya ilişkin hükümlere de açıklık getiriliyor.

"KANUN YOLLARI TÜKETİLMİŞ OLMALI"

Taslak metnin, “Yüksek Mahkemeler” bölümünün Anayasa Mahkemesi’nin görev ve yetkilerini düzenleyen 6. maddesinde bireysel başvuruya ilişkin şu öneri yer alıyor: “Herkes, anayasada güvence altına alınmış temel hak ve hürriyetlerinden, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi kapsamındaki herhangi birinin kamu gücü tarafından ihlal edildiği iddiasıyla Anayasa Mahkemesi’ne başvurabilir. Başvuruda bulunabilmek için olağan kanun yollarının tüketilmiş olması şarttır. Bireysel başvuruda, kanun yolunda gözetilmesi gereken hususlarda inceleme yapılamaz. Bireysel başvuruya ilişkin usul ve esaslar kanunda düzenlenir.”

2011’de kurulan Anayasa Uzlaşma Komisyonu, bireysel başvuru hakkını da içeren hükmü, “Anayasa Şikayeti” başlığıyla ayrı bir maddeye dönüştürerek üzerinde tam mutabakat sağlamıştı.

Kaynak: Haber.sol.org.tr