Enerji Piyasası Denetleme Kurlu (EPDK) İzmir’de faaliyet gösteren akaryakıt tesisleri ve madeni yağ üreticilerine ceza yağdırdı.

Üretimde karışımlı madde kullanımı, lisanssız ürün kullanımı, yasa dışı akaryakıt stoku gibi çeşitli kriterlerde 9 firmaya toplam 2 milyon 260 bin TL ceza verdi.

TAĞŞİŞ (KARIŞIMLI) ÜRÜNE AĞIR CEZA 

Ege'de Son Söz'den Onur Deniz'in haberine göre, Kurul cezalar içinde en yüksek bedeli Urla’da hizmet veren akaryakıt şirketi Günturan Petrol Ürünleri Nakliye Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi’ne verdi. Alınan numunelerde, ve yapılan tespitlerde, firmanın akaryakıtta tağşiş (karışım) ve hileli madde kattığı tespit edilerek 1 milyon TL ceza verildi.

EPDK’nin verdiği ağır cezalar arasında yine tağşiş ürün yer aldı. Bornova Işıkkent’te madeni yağ üreten Akarsu Teknik Kimya Madeni Yağ İnşaat Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi'nden 11 Şubat ve 27 Şubat 2013 tarihlerinde alınan numunelerde tağşiş (karışımlı) ürün tespit etti. Kurul, madeni yağ lisansı ile üretebileceği maddelerin dışında, farklı kimyasal özelliklere sahip maddeler üreterek madeni yağ lisansının kendisine verdiği hakların dışına çıktığı gerekçesiyle toplamı 700 bin TL yapan 2 ceza verdi.

LİSANS CEZALARI

Yapılan denetlemelerde Karşıyaka’daki Ünsalan Akaryakıt Dağıtım Ve Nakliyat Ticaret Limited Şirketi'ne yeniden satış amacı ile akaryakıt satışı yapması ile İstasyonsuz Bayilik Lisansı olmasına karşın çok sayıda motorin satışı yaparak, lisans kapsamı dışında akaryakıt satışı gerçekleştirmesi nedeniyle 140 bin TL ceza verilirken, Bornova’da faaliyet gösteren Armana Tele Taşımacılık, Bulkan Otomotiv Petrol, Çizgi Petrol, Aliağa'da faaliyet gösteren Fahrullah Tekman-Alvar Petrol, Buca’da faaliyet gösteren Gürsa Petrol’e lisanssız olarak faturalandırmak suretiyle akaryakıt ikmal ederek lisanssız bayilik faaliyetinde bulunmaları nedeniyle 70 biner TL ceza verildi. Ceza listesinin sonunda ise Mustafa Şener adına lisanssız depoda akaryakıt satışı tespiti nedeniyle 68 bin TL ceza verildi.

Kaynak: Haber.sol.org.tr