Ardahan’a 42 kilometre uzaklıkta, denizden 2.030 metre yükseklikte olan Göle ilçesinde kışlar uzun, çok sert ve soğuk geçiyor. Karasal iklimin hüküm sürdüğü Göle’de yaşayan 7.359’u ilçe merkezi olmak üzere yaklaşık 30.000 kişinin büyük bir bölümü, hayvancılıkla geçimini sağlıyor. Erzurum, Kars, Artvin’e komşu olan Göle’de yaklaşık 2,5 aydan bu yana ağır kış koşulları etkili oluyor.

Göle ilçesinde bu yıl en düşük hava sıcaklığı 27 Ocak gecesinde sığırın altında 40 dereceye olarak ölçüldü. Gecenin en düşük sıcaklığı 28 Ocak gecesi -39.5’a ulaşan Göle’de 3 ve 9 Şubat’ta sıcaklık -31 dereceye indi.

KAR KALINLIĞI 3 METREYİ BULUYOR
Aşırı soğuklar nedeniyle şebeke sularının donduğu, taşıtların ise çalışmadığı Göle’de oturanlar soğuk hava nedeniyle zorunlu olmadıkça dışarı çıkmıyor. Yoğun kar yağışının da etkili olduğu ilçede yer yer kar kalınlığı 3 metreyi buluyor. Belediye ekiplerinin gece- gündüz kar temizleme çalışması yaptığı ilçede, greyder ve kepçelerle bir araya toplanan tonlarca kar kamyonlarla ilçe merkezinin dışına çıkarılıyor. İlçede, nakliye işleri daha çok at arabalarıyla yapılıyor.

Dondurucu soğuklarla baş etmeye çalışan Göleliler, soluğu çay ocakları ve kahvelerde alıyor. Çay evlerinde vakit geçirmekten başka sosyal aktivitelerinin olmadığını belirten ilçe sakinleri şunları söyledi:

“Kış geldi mi, Göle’de hayat duruyor. Yılın 6 aynı kar altında ve soğuklarla geçiriyoruz. Özellikle yaşlı ve çocuklar şiddetli soğuklara dayanamıyor. Göle’de kara kış yüzünden mağdur durumdayız. Zemheri soğukları sırasında doğadaki vahşi hayvanlar bile burayı terk ediyor. Devletimiz bizlere burada adeta bekçilik yaptığımız için ‘Soğuk tazminatı’ vermesi, destek olması lazım. Çünkü hem yakacak hem de giyecek masrafımız çok fazla. Kaloriferler, sobalar kış boyunca hiç sönmüyor. Doğu, cazip hale getirilmezse insan göçünü kimse durduramaz.” 

Kaynak: Haber.sol.org.tr