PYD lideri Salih Müslim'in, Şah Fırat Operasyonu'nun olduğu gün, "koordinasyonu sağlamak için" Türkiye'de olduğunu söylemesi Meclis'te gerginliğe neden oldu.

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Süleyman Şah Türbesi'ne ilişkin olarak, "Süleyman Şah Türbesi taşınırken Türkiye Cumhuriyeti Devleti hükümeti ve Türk Silahlı Kuvvetleri hiç kimseden izin almamıştır. Süleyman Şah Türbesi'ne giderken etrafına konuşlanmış kişi veya gruplara, 'ben Süleyman Şah Türbesi'ni alacağım, getireceğim, Türkiye sınırlarına yaklaşıyorum, bununla ilgili bir müdahale olursa gerekli cevabı vereceğim' demiştir. Türk Silahlı Kuvvetleri, Süleyman Şah Türbesi'ni bugünkü konumuna taşımıştır. PYD'den yardım da istenmemiştir, yardım da alınmamıştır" dedi.

AKP’nin "çözüm sürecini" devam ettireceğini belirten Elitaş, “Çözüm sürecinde Kürt vatandaşlarımızla sorunumuz yok. Çözüm süreci terör örgütünün başını ezme sürecidir Çözüm süreci terörü çukura gömme sürecidir. Çözüm sürecinden de herhangi bir şekilde taviz vermeyeceğiz” şeklinde konuştu.

Salih Müslim: Süleyman Şah Türbesi'nin taşındığı gün koordinasyon için İstanbul'daydım

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Süleyman Şah Türbesi'nin taşındığı zaman Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, Salih Müslim ve HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder'in krizi İstanbul’da birlikte yürüttüğünü ifade ederek, "Türkiye Cumhuriyeti askerinin IŞİD canilerinin elinde can vermemesi için PYD ile ilgili süreçleri bizzat kriz masası üzerinden yürütmüşlerdir. Oradaki Kürtler'in Türkler'in düşmanı olmadığını, Türkiye’nin güvenliği ile ilgili problem yaratmadığını ve stratejik ittifak temelinde yaklaşılırsa Türkiye’nin Suriye ve Ortadoğu'daki pozisyonuna katkı sunacak bir siyasi pozisyonuna hazır olduğunu ifade ediyoruz" diye konuştu.

Baluken, Ankara'nın PYD'nin cihadist gruplarla hareket ettiği takdirde Ankara’da temsilcilik açacağı, ofis açılacağı ve Mürşitpınar’ın ticarete açılacağı sözünü verdiği iddiasında bulundu.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, "Salih Müslim, 'Süleyman Şah Türbesi'ni taşındığı zaman İstanbul'daydım. Sinirlioğlu ve ekibiyle birlikteydim, o işi ben kolaylaştırdım' diyor. Sayın Bakan, Salih Müslim İstanbul'da mıydı değil miydi? Eğer 'İstanbul'da değil Sinirlioğlu ile telefon görüşmesi yapmadı' derseniz, yaptığı ispatlandığında istifa edecek misiniz?" şeklinde konuştu.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ise, Süleyman Şah Türbesi'nin terk edilmesinin bir başarı olmadığını söyleyerek, "Süleyman Şah Türbesi, terör örgütü denilen PYD ile birlikte düzenlendiğinin ortaya çıkmasıdır. Terör örgütü ile görülen sensin. Konsolosluk çalışanlarımızı kimler teslim etmiştir?" dedi.

Bakan Elitaş, "CHP'nin kılavuzu Salih Müslim, Oktay Bey'in kılavuzu terörist başı olmuş. Onun sözüyle hareket ediyorsunuz. 'Salih Müslim öyle dedi, kayıtlarda var' diyorsunuz. Açık ve net söylüyorum, Süleyman Şah Türbesi getirilirken Türkiye Cumhuriyeti hükümeti ve Türk Silahlı Kuvvetleri oradaki unsurlara 'Ben Süleyman Şah Türbesi'ni getireceğim. Yanlış yapan varsa bedelini öder' demiştir" ifadelerini kullandı. 

Kaynak: Haber.sol.org.tr