Komünist Parti Edirne İl Örgütü, yeni binasını bir söyleşiyle açtı. Yeni binada gerçekleştirilen "Türkiye dinsel kurallarla yönetilemez" başlıklı söyleşide konuşmacı Komünist Parti Merkez Komite üyesi Mehmet Kuzulugil'di.

Komünist Parti Edirne İl Örgütü bugün Edirne’de yeni bürosuna kavuştu. Parti üye ve dostlarının yoğun katılımıyla gerçekleşen açılışa büyük ilgi vardı.

Açılışa katılan Komünist Parti Merkez Komite Üyesi Mehmet Kuzulugil de davetlilere "Türkiye Dinsel Kurallarla Yönetilemez" başlıklı sunumla "hoşgeldiniz" dedi.

Kuzulugil konuşmasında, Türkiye’nin dinsel referanslarla yönetilemeyeceğini belirtirken, dinin siyasal, bilimsel ve kamusal alandan çıkarılması gerektiğini söyledi. Dinin, inanan insanın vicdanında olması gerektiğini ifade eden Kuzulugil, dini politik alana çekip, siyasete dini alet edenlerle mücadele edilmesi gerektiğini söyledi.

BU DÜZEN GERİCİLİK ÜRETİYOR
"90’lı yıllarda 2 yaşında çocuğa namaz kıldırıp, bunu yaymaya çalışmak, bundan piyasa yapmak cemaatlerin, tarikatlerin işiydi ve halk bu görüntülere karşı geliyordu. Şimdi bu olayı çocuğuna yaptırarak prim elde edenlere gerekli tepkinin oluşmuyor" diyen Kuzulugil, bunun toplumun dinsel dönüşümünün sonucu olduğunu belirtti. Zorunlu din derslerine, cuma genelgesine ve Diyanet’in fetvalarına karşı bir mücadele hattının oluşturulması zorunluluğuna vurgu yapan Kuzulugil, bu düzenin sürekli gericilik ürettiğini ve gericiliği ancak bu düzeni değiştirerek yenebileceklerini belirtti.

KOMÜNİST PARTİ MÜCADELEYE ÇAĞIRIYOR
Komünist Parti’nin böyle bir zeminde durduğunu ifade eden Kuzulugil, bugün Türkiye’de laikliğin, bilimin ve aydınlanmanın kavgasını vermenin önemine işaret ederek, bu kavramların sınıfsal bağlamda kavgasının verilmesini, aksi takdirde tek tek bu olgularda elde edilecek kazanımların bir sonuç vermeyeceğini ifade etti. Kuzulugil, katılımcıları kavgayı büyütmeye, gericiliğe karşı aydınlanmanın mücadelesini vermeye davet ederek konuşmasını noktaladı.

Kuzulugil’in konuşmasının ardından, etkinlik soru-yanıt kısmı ve müzik dinletisiyle son buldu.

 

Kaynak: Haber.sol.org.tr