Huffington Post'un haberine göre, ABD, Hindistan'ın devasa güneş enerjisi programına karşı Dünya Ticaret Örgütü'ne başvurmuştu. Dünya Ticaret Örgütü Hindistan'ın küresel ısınmayla mücadele için geliştirdiği güneş enerjisi programı aleyhinde karar aldı.

Dünya Ticaret Örgütü kararında küresel ısınma ya da başka benzer durumların ticareti engellemek için "sebep olamayacağı" söylenirken, kararın dünya için büyük önem taşıdığı belirtiliyor.

5 yıl önce hiçbir güneş enerjisi gücü olmayan Hindistan'ın 5 yılda 5 bin megavat enerji üretebilir hale geldiği bildirilirken, ülkenin kömürden uzaklaşarak 2022'ye kadar 100 bin megavat güneş enerjisi kapasitesine ulaşmaya çalıştığı söyleniyordu. Hindistan'ın programıyla birlikte düşük maliyetli güneş enerjisi mümkün olacaktı.

ABD Başkanı Barack Obama, bu programı destekler şekilde açıklamalarda bulunsa da, ABD'nin 2014 yılında Dünya Ticaret Örgütü'ne programın durdurulması için şikayette bulunduğu söyleniyor. ABD'nin şikayetinin sebebiyse Hindistan'ın güneş enerjisini yerli olarak geliştiriyor olması ve ABD'den satın almaması.

ABD'nin kendi enerji programlarının neredeyse yarısının benzer kurallar içerdiği belirtilirken, ABD ve Dünya Ticaret Örgütü'nün hamlesinin yenilebilir, temiz enerji için kötü sonuçlara yol açabileceği belirtiliyor.

Kaynak: Haber.sol.org.tr