118 ülkeden 200 binden fazla psikiyatristi temsil eden Dünya Psikiyatri Birliği (WPA) yayınladığı bildirge ile LGBT'lerin sahip olmaları gereken hakları sıraladı. Bildirgede LGBT'lere yönelik önyargıların bilimsel bir temel sahip olmadığının altı çizildi.

Kaos GL'nin haberine göre bildirgede,  “Birliğimiz cinsel yönelimi kişinin tabiatından gelen ve biyolojik, psikolojik, gelişimsel ve toplumsal temelleri olan bir gerçeklik olarak tanımlamaktadır” denildi.

Cinsel çeşitliliğin son 50 yılda kapsamlı bir şekilde incelendiğini vurgulayan WPA, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğini psikiyatrik bir sorun olarak görmenin kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Bildirgede LGBT'lerin sorunlarına çözüm sağlanması için atılması gereken adımlar şöyle sıralandı:

Lezbiyen, gey, biseksüel ve transların toplumun değerli bireyleri olduğu gerçeğini kabul etmek ve bütün yurttaşların sahip olduğu haklara sahip olmalarını sağlamak gerekiyor. Sağlık hizmetine eşit ulaşım da bu haklardan biri.

Hemcinsine ilgi evrensel bir gerçektir ve her kültürde görülür. Bu durum psikolojik bir bozukluk değildir. Muhakeme kabiliyetinde, kişinin güvenirliğinde ve mesleki yeteneklerinde bir noksanlığa yol açmaz.

Hemcinsine ilgiyi insan cinselliğinin doğal bir parçası olarak görüyoruz. ‘Onarım terapisi’ gibi cinsel yönelimi değiştirmeyi hedefleyen bilim ve etik dışı uygulamaları kabul etmiyoruz.

Hemcinsler arası cinsel ilişki ve davranışın, trans cinsiyet kimliklerinin yasadışı olarak görülmekten vazgeçilmesini destekliyoruz. LGBT’lerin genel insan haklarının ve medeni hakların tanınması gerektiğini savunuyoruz. Zorbalık karşıtı yasaları; istihdam, eğitim ve barınma alanındaki ayrımcılık yasaklarını; iltica hakkını ve nefret suçları yasalarını destekliyoruz.

 


Kaynak: Haber.sol.org.tr