Ege ve Doğu Akdeniz'de İsrail, Kıbrıs ve Yunanistan arasındaki işbirliği gelişiyor.

Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiades, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile bir araya geldi.

Görüşmede Avrupa'ya boru hattı projesi konuşulurken, üç ülkenin işbirliğinin "bölgesel istikrar" için anahtar olduğu belirtildi.

Kıbrıs Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulides, doğalgaz işbirliğinin yanı sıra su kaynakları ve turizmin de gündemde olduğunu söyledi.

Netanyahu ise üç ülkenin boru hattı projesi için ortak bir komite kuracağını vurguladı. Hat, İsrail'den başlayıp Kıbrıs'a, oradan da Yunanistan üzerinden Avrupa'ya gidecek.

Ayrıca üç ülkenin elektrik sistemlerinin de su altından birleştirilmesinin gündemde olduğu açıklandı.

Üç liderin ortak açıklamasında, 3'lü işbirliğinin dışarıya kapalı olmadığı, aynı fikri paylaşan tüm partnerlerin ortaklığa katılmasının mümkün olduğu vurgulandı.

Çipras ise üçlü işbirliğinin kimseye karşı olmadığını söyledi. Çipras'ın bu sözlerle Türkiye'yi kastettiği belirtiliyor.

Netanyahu, Kıbrıs ve Yunanistan'la olan işbirliğinin kendi başına değerlendirilmesi gerektiğini, bunun Türkiye ile atılan normalleşme adımlarıyla ilgisi bulunmadığını savundu.

 

Kaynak: Haber.sol.org.tr