Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Enstitüsü (DİSK-AR), Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı Aralık 2016 dönemine ilişkin işsizlik verilerini değerlendirdi.

DİSK-AR, geniş tanımlı işsizlik yüzde 17.9, isşiz sayısı 5 milyon 749 bin olduğunu açıkladı. Bir yılda işsizlik sayısının 10 kart arttığını vurguladı.

Resmi işsizlik oranı yüzde 10.8 ile Aralık 2015 yılının aynı dönemine göre 0.2 puan gerilediğini belirten DİSK-AR, “İşsiz sayısı 59 bin kişi artışla 3 milyon 204 bin oldu. İşsiz sayısında aralık ayı dönemi için rekor kırıldı. İşsizlik oranında geçtiğimiz yılın aynı ayına göre göreli azalış, kayıtlı işsizlerin çalışma hayatından uzak kalmaması amacıyla uygulamaya sokulan Toplum Yararına Çalışma Programı (TYÇP) kapsamındaki işsizlerin sayısındaki devasa artıştan kaynaklandı. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde bu kapsamda çalıştırılan işsiz sayısı 10 kat artarak 28 binden 300 bine yükseldi” dedi.

DİSK-AR verilerine göre,  Aralık 2015 dönemi için işsiz sayısı TYÇP’nin etkisine rağmen Aralık 2011 dönemine göre yaklaşık 1 milyon kişi artış gösterdi.

Verilere göre, kadınlar için resmi işsiz sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre 94 bin kişi arttı. Kadınlarda geniş tanımlı işsizlik oranı ise yüzde 24,5 oldu. Erkeklerde ise işsizlik oranı 35 bin kişi azaldı.
 


Kaynak: Haber.sol.org.tr