Hükümet, 21 Mart günü dışındaki 2016 Newroz kutlamalarına birçok yerde izin vermezken, yasak ilan edilen yerlerden biri olan Batman’da gün boyunca polis saldırısı devam etti. 

Batman’da HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, müdahalenin ardından bir konuşma gerçekleştirdi. Hükümet ve valiliklerce konulan yasaklamaları eleştiren Demirtaş, "Bugün Batman’da halkın iradesine sahip çıkan, faşizme karşı dimdik duran, korkaklara karşı kahramanca duran bütün Batman halkının Newroz’u kutlu olsun. Biz burada ve birçok şehirde bugün disiplin içerisinde bir Newroz kutlamak istedik. Fakat bizden korkuyorlar. Batman halkının kimin arkasında olduğunu gösteren fotoğrafın ortaya çıkmasından korkuyorlar. Batman halkının iradesinin yüz binlerle alana inmesinden korkuyorlar.

Şuanda benim sesimi de duyuyorlar bu korkaklar. O korkaklara sesleniyorum. Siz Batman halkını temsil edemezsiniz. Üç imza ile buraya atanmış memurlarsınız. Batman halkının seçilmiş iradesi var. Siz burada hiçsiniz hiç. Halk burada, halk. Böyle bir saygısızlığı, böyle bir terbiyesizliği asla kabul etmeyiz. Bizi seçmiş olan iradenin ezilmesine asla izin vermeyeceğiz. Canımızla kanımızla buradayız. Bu topraklar bizim topraklarımız, bu Vatan bizim vatanımız. Atanmış memur burada bize emir veremez. Sen ancak seni atayanlardan emir alırsın, bize emir veremezsin. Günlerdir Batman halkı yan yana gelmesin diye operasyonlar yapıyorlar. Sabahtan bu yana şehri gaza boğdular. Her tarafta hukuk dışı, kanun dışı müdahaleler yapıyorlar. Batman valisinin şunu iyi bilmesi lazım. Seni buraya imza ile atadılar. Biz buranın yerel iktidarıyız. Halk bizi seçti. Bundan önce il binası önünde yapılan mitingden nasıl korktular hepiniz tanık oldunuz. İnanın ki halk iradesinin arkasında korkusuzca, cesurca durmaya devam ederse bu faşizm bu topraklarda artık yaşayamayacaktır. Halk iradesi her yerde kendini yönetene kadar, bu halkın her ferdine bunlar saygı duyana kadar biz asla geri adım atmayacağız” 

'YARIN, BÖLGE HALKI AMED'E AKMALI'
Yarın büyük Amed Newroz’u var. Batman, Siirt, Mardin halkı hep birlikte Amed’e akmalı. Elazığ’dan, Malatya’dan, çevre il ve ilçelerden Amed’e akmalı. İnadına ve ısrarla yarın milyonlarla Amed Newrozu’nda hep birlikte haykıralım. Sabah erkenden bütün Batman arabalara doluşup kararlı bir şekilde Amed’e akmalıdır. Orada, Amed Newrozu’nun sıcaklığında bütün halkımız buluşmalıdır ve elbette bütün dünyaya vereceğimiz en güçlü ve en görkemli mesajı da orada hep birlikte vereceğiz. Saatlerdir bizim Batman’a girmemiz için direnen bütün Batman gençliğine teşekkürlerimizi sunuyoruz"

Kaynak: Haber.sol.org.tr