HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Atina'da Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile yaptığı görüşmenin ardından basına açıklamalarda bulundu. 

Demirtaş, Suriye'de barış sağlamak için uluslararası toplumun iyi bir sınav vermediğini belirterek "Suriye'de yaşanan iç savaşın çözümü konusunda maalesef hem Türkiye hükümeti hem de AB üstüne düşen rolü iyi oynamadı" diye konuştu.

‘IŞİD'E MÜDAHALE EDERİZ DEMEDİLER'
Türkiye'yi Suriye'de taraflı davrandığının altını çizen Demirtaş, şöyle devam etti:

"Bugün geldiğimiz noktada artık inkâr edilmez bir gerçek. Yıllardır Türkiye'nin sınırında Azez-Halep bölgesinde, hatta Kobani'de, Afrin'de, Tel Abyad'da IŞİD ve benzeri unsurlar bulunduğunda Türkiye hiçbir şekilde rahatsız olmuyor. Bu AKP hükümetini rahatsız etmiyordu. Ne Davutoğlu, ne Erdoğan IŞİD devlet ilan ettiğinde, halifelik ilan ettiğinde bundan rahatsızlık duyup da biz askeri olarak oraya müdahale ederiz demediler. Dolayısıyla bütün Suriye'nin tamamında IŞİD bir devlet kursa herhalde Davutoğlu IŞİD devletini tanıyacak ilk başbakan olur. Ama Kürtler biraz ilerliyor ve IŞİD'i temizliyor diye neredeyse Türkiye'yi savaşa sokacak noktaya geldiler. Bunlar mezhepçi politikalar, Kürt düşmanlığı ve AKP'nin kendi gizli ajandasının Türkiye toplumuna dayatılmasının acı faturasıdır."

‘HÜKÜMET ASKERİ MÜDAHALE ÇOK HEVESLİ'
Türkiye'nin, Suriye'ye muhtemel askeri müdahalesi konusunda ‘hükümetimiz çok hevesli' ifadesini kullanan Demirtaş, "Konjonktürün ve bölge dengelerinin buna uygun olduğunu düşünmüyorum" dedi.

Demirtaş, Avrupa Birliği'nin mülteci meselesini iyi kavrayamadığını vurgulayarak "Mülteciler uzaydan gelmiyor ve canları sıkıldığı için yola çıkmış değiller. Siz Kürt sorunu ve Suriye'deki sorunla ilgilenmezseniz mülteci sorununu çözmeniz imkânsızdır. Bu konuda Brüksel'dekiler burnunun ucunu görmekten acizler" ifadesini kullandı.

 

Kaynak: Haber.sol.org.tr