Demet Akalın adlı şarkıcının 2 yaşındaki kız çocuğunun başını örtüp namaz kıldırması ve bu görüntüleri sosyal medyada milyonlarca takipçiyle paylaşmasının yankıları sürüyor. 2 yaşındaki bir çocuğa dinsel ritüellerin dayatılmasına bilim ne diyor? Bu sorunun yanıtını Psikiyatrsit Deniz Arık Binbay'a sorduk. 

'O YAŞTAKİ ÇOCUKTA SOYUT-SOMUT AYRIMI OLMAZ'

2-3 yaş aralığındaki çocuklarda soyut-somut, canlı-cansız ayrımının dahi olmadığını ifade eden Binbay, "Bu yaş grubundaki çocukların din gibi soyut bir kavramı anlayabilmesi olanaksızdır. Neden-sonuç ilişkisi de kuramazlar. Hele de uzun vadeli ödül (cennet) ve cezayı (cehennem) anlamlandırmaları beklenemez" dedi.

 

'DİN EĞİTİMİ 10 YAŞINDAN ÖNCE ÖNERİLMEZ'  

Din gibi, cennet ve cehennem gibi soyut kavramların çocuklara anlatılmasının sakıncalarını belirten Binbay, şu vurguyu yaptı: 

"Bu tür soyut kavramların anlatılması çocukta kafa karışıklığı, güvensizlik ve korku yaratır, kaygı ve uyku bozuklukları ortaya çıkabilir. Bu nedenle dini eğitimin aile içinde ya da dışında, soyut kavramların anlaşılabileceği dönem olan 10 yaşından önce verilmesi önerilmez. Bu durum, çocuğun gelişimi göz önünde bulundurulmadan yapılan her tür bilgilendirme ve maruziyet için de geçerlidir."

soL'un HABERİ RAHATSIZ ETTİ

soL'un söz konusu haberi "Gericilik her yerde" başlığıyla okurlarına duyurması ve şarkıcının gerici iktidara yaranma şovunu ifşa etmesi, AKP medyasını rahatsız etmişti. 

Gericilik her yerde: Demet Akalın iki yaşındaki çocuğuna namaz kıldırttı

soL da gelen tepkilere "Bizde gericiye gerici denir" şeklinde yanıt vermişti.

Bizde gericiye gerici denir!

 

Kaynak: Haber.sol.org.tr