MİT TIR'larının durdurulmasına ilişkin görüntü ve haberleri yayınladıkları gerekçesiyle haklarında dava açılan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül hakkındaki ilk duruşma yarın görülecek. 

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek davada, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve MİT Müsteşarlığı "müşteki" sıfatıyla yer alıyor. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu'nda görevli Başsavcıvekili İrfan Fidan tarafından hazırlanan 473 sayfalık iddianamede, Adana ve Hatay'da MİT'e ait TIR'ların durdurulması olayına geniş yer veriliyor. 

Fethullah Gülen ve Emre Uslu ile MİT TIR'larını durduran muvazzaf subaylar ile emniyet mensuplarının yargılandığı 122 sanıklı "Selam Tevhid'de Kumpas" davasının ayrıntılarının da yer aldığı iddianamede, TIR'ların Suriye'deki Türkmenlere yardım malzemesi taşıdığını, ancak bu TIR'ların "paralel" terör örgütü yöneticisi ve üyesi konumundaki şüpheliler tarafından sahte ihbar ve deliller uydurularak durdurulduğu anlatılıyor. Bu eylemi gerçekleştirenlerin amacının Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve hükümetini Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde "Teröre destek veren ülke" sıfatıyla yargılatmak olduğu, Can Dündar ve Erdem Gül'ün ise bu amaca hizmet ettiği ileri sürülüyor.

İDDİANAMEDEKİ DELİLLER: KÖŞE YAZILARI VE HABERLER

MİT'e ait yardım TIR'larının herhangi bir terör örgütüne gittiğine dair hiçbir belge, bilgi, emare bulunmadığı belirtilen iddianamede, "Adana ve İstanbul Sulh Ceza Mahkemeleri'nden alınan yayın yasağı kararlarına rağmen Can Dündar ve Erdem Gül'ün özellikle 7 Haziran 2015 tarihli genel seçimlerden 1 hafta öncesine gelecek biçimde yayınlarına başladıkları anlatılıyor.

İddianamede, Erdem Gül'ün "Besle kargayı....." başlıklı, Can Dündar'ın da "Gazap Eken Azap Biçer" başlıklı yazılarında, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin IŞİD terör örgütünü desteklediği ve anlayış gösterdiği imajı verildiği, Dündar ve Gül'ün bu yazılarını 11 Ocak 2016 tarihine kadar devam ettirdikleri belirtiliyor. Can Dündar'ın 17 Aralık'tan iki hafta önce yazdığı "Siyasette Nasıl Geldiysen Öyle Gidersin" başlıklı yazısı ve 25 Aralık operasyonundan bir gün önce kaleme aldığı "Piyonlar Devrildi Sıra Şahlarda" başlıklı yazıları ile kamuoyunu FETÖ/PDY Terör Örgütü'nün amaçları doğrultusunda yönlendirmeye ve 17 ve 25 Aralık girişimlerini meşrulaştırmaya çalıştığı ileri sürülüyor. 

BİR KEZ AĞIRLAŞTIRILMIŞ, BİR KEZ MÜEBBET VE 30 YILA KADAR HAPİS İSTENİYOR

Dündar ve Gül için, "Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme", "Devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklama", "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen yada tamamen engellemeye teşebbüs etmek" ve "Silahlı terör örgütüne üye olmaksızın bilerek isteyerek yardım etme" suçlarından ayrı ayrı bir kez ağırlaştırılmış müebbet, bir kez müebbet ve 30 yıla kadar hapis cezası isteniyor. Öte yandan Başsavcıvekili İrfan Fidan'ın "duruşmaların gizli ve kapalı oturumda yapılması ve dosyanın Selam Tevhid'de Kumpas davası ile birleştirilmesi" yönündeki iddianamede yer alan talepleri ise duruşmada değerlendirilecek. 

92 GÜN TUTUKLU KALMIŞLARDI

26 Kasım'da tutuklanan Can Dündar ve Erdem Gül'ün bireysel başvurusu üzerine Anayasa Mahkemesi'nin "hak ihlali" kararı vermişti. Bu kararın ardından Dündar ve Gül, 26 Şubat'ta 92 gündür tutuklu bulundukları Silivri Cezaevi'nden tahliye edilmişlerdi.
 


Kaynak: Haber.sol.org.tr