İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’in Ağustos ayında planlanan ama son anda iptal edilen Türkiye ziyareti gerçekleşmeden, Ankara'dan daha üst düzey bir ziyaret yapılıyor. Başbakan Davutoğlu yarın Tahran'a gidiyor. Ancak önce Zarif’in iptal edilen ziyaretinin gerçekleşmesi bekleniyordu.

İPTAL EDİLEN ZİYARET

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’in Türkiye ziyareti 10-11 Ağustos 2015 tarihine planlanmıştı. 10 Ağustos Pazartesi günü akşam geç saatlerde Türkiye'ye gelmesi beklenen Zarif, ziyaretinin başlayacağı gün Cumhuriyet gazetesine bölgedeki sorunlar için üstü örtülü bir biçimde Türkiye'yi suçlayan bir yazı yazmıştı.

Zarif yazıda “Aşırıcı unsurlar Suriye krizi esnasında bölge bulunan bireyler, kuruluşlar ve hükümetlerden aldıkları desteklerin yardımıyla müsait bir ortam elde edip, sahte dava ve ideallerle dev bir yapıya dönüştüler ki, bugün bu unsurlar hatta kendi kurucularını ve destekleyenlerini bile tehdit eder hale gelmiştir” demişti.

Zarif’in ziyaretini ertelediği bilgisi aynı günün akşamında, geç saatlerde Türk Dışişleri’ne bildirildi.

İran tarafından iptal için resmi olarak bir gerekçe verilmese de Zarif, 2 gün sonra Lübnanlı El Sefir gazetesine verdiği röportajda iptale sebep olarak zaman darlığını göstermişti. İranlı bakan, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İstanbul'da, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Ankara'da bulunuyorlardı. Bu üç görüşmenin kısa zaman diliminde gerçekleşme imkanı yoktu" demişti.

EN SON MÜSTEŞAR DÜZEYİNDE

En son İran Dışişleri Bakan Yardımcısı İbrahim Rahimpur 9 Şubat’ta Ankara’da Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ile hem bölgesel hem de ikili ilişkiler üzerine görüşmeler gerçekleştirmişti.

Kaynak: Haber.sol.org.tr