Çankaya Köşkü'nde basın toplantısı düzenleyen Başbakan Ahmet Davutoğlu, 2016 için oluşturulan turizm planını açıkladı. Turistlerin bu sene de Türkiye'ye gönül rahatlığıyla gelmelerini isteyen Davutuğlu, "Türkiye güvenli ülke" dedi.

"2016 Turizm Eylem Planı" ile ilgili detayları paylaşan Davutoğlu, "Kimse içe kapanacağımızı düşünmesin, dünyayla daha çok bütünleşeceğiz" dedi.

"Terör canımızı yakıyor ama gündem olmasına izin vermiyoruz" diyen Davutoğlu, "Daha geçen gün Ar-Ge eylem planımızı hayata geçirdik. Ülkeyi kaosa sürüklemeye çalışanlara inat Turizm Eylem Paketi'mizi açıklıyoruz" ifadelerini kullandı. Sektörün Rusya'yla yaşanan gelişmelerden ve yaşanan saldırılardan etkilenmediğini iddia eden Davutoğlu, turistleri Türkiye'ye çağırarak, "Türkiye güvenli bir ülke" dedi.

Geçen yıl Türkiye'ye 40 milyon turistin geldiğini anlatan Davutoğlu, "Dünyanın en fazla turist çeken altıncı ülkesi olduk. Avrupa'nın ise 6. ülkesi olduk. Hedefimiz dünyada ilk 3'e girmek" dedi.

EYLEM PLANI
Davutoğlu'nun 8 maddede açıkladığı plan şöyle:

 

"1 - Tüm dünyadan Türkiye'ye turist getiren A Grubu seyehat firmlarına destek verilecek. Uçuş başı 6 bin dolar destek veriyoruz. Ülke sınırlaması olmadan tüm dünyadan turist getiren ülkeler uyguluyoruz.

2 - Kredi imkanı getiriyoruz.

3 - Turizm sektöründe yaşanabilecek muhtemele bir daralma yaşandığında sektör borçlarının yeniden yapılandırılmasına gidilecektir.

4- Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan bağlı deniz turizmi işletmelerine Kalkınma Bakanlığı tarafından desteklenecek.

5- Bakanlıktan belgeli deniz turizmi tesislerini ihracatçı kapsamına alıyoruz

6- Konaklama tesislerinden alınan kira bedelllerinin 2016 yılındaki borçları ertelenecek ve 3 takside yayılacak.

7-Bakanlık belgeli konaklama tesislerinin 2016 ödemeleri ertelenecek ve 3 taksit sağlanacak.

8- Kültür Bakanlığından tashihli konaklama tesislerinin 2016 ödemeleri ertelendi."

RUSYA İLE İLİŞKİLER
Turistlere, "Türkiye evinizdir. Güvenli ülkeye gönül rahatlığıyla gelebilirsiniz" diyen Davutoğlu, soru-yanıt kısmında ise, "Turizm akışını siyasi kararla değiştirmek, hele hele turizmi yaptırımlar üzerinden kullanmak hiçbir ülkeye yaramaz. Evet belli etkileri olur ama Rus turistler Türkiye'ye akacaklar. Tabii Rusya'yla olan ilişkerimizin düzelmesini istiyoruz. Bizim Rus turistlere her zamankinden daha iyi davranmalıyız" dedi.

 

Kaynak: Haber.sol.org.tr