NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ile yaptığı ortak basın toplantısında Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Sınırımızda NATO varlığını görmek isteriz" dedi. 

Başbakan Davutoğlu'nun açıklamarı şöyle:

"Bir dayanışma gerekliliği ortaya çıkmış durumda. Türkiye sınırındaki durumu net bir şekilde söylediniz. İnsani sıkıntılar, problemler, Rusya’nın ve rejimin hava saldırıları nedeniyle mülteci dalgaları son aylarda daha da yoğunlaşmış durumda. Bugün çok büyük zorlukla karşı karşıyayız. Türkiye, 2,7 milyon mülteciye ev sahipliği yapıyor. Binlerce mülteci de sınırın öbür tarafında bekliyor. Son derece çaresiz bir durumda insanlar. Yeni bir mülteci dalgasıyla karşı karşıyayız. IŞİD, PKK, YPG büyük bir terör tehlikesi tehdit etmekte Türkiye’ye karşı. Bizim demokrasimiz için de bir tehlike oluşturuyoruz. Yabancı güçlerin varlığı, Rusya’nın Suriye’deki askeri varlığı ve Doğu Akdeniz’deki varlığı sorun oluşturuyor. Şimdiye kadar Rusya’nın askeri varlığı sivillere karşı olmuştur. Bunun sonucunda insanlar Türkiye’ye geliyor. Görünür bir güç projeksiyonu gerçekleştiriyor Rusya, yeni bir defacto durumu oluşturmak amacıyla. NATO olarak bizler bütün bu zorluklara bakmak zorundayız. 

"Bu kritik dönemde gösterilen dayanışma sayesinde NATO’nun misyonu daha da önemli hale geliyor. NATO’nun dayanışması son derece etkili olacak gelecekte. Türkiye’ye verilecek olan destek konusunda mesajlara bakıldığında daha görülür bir NATO varlığını görmek isteriz sınırımızda."

NATO Genel Sekreteri'nin açıklamaları şöyle:

"Krizle ilgili mücadelede faaliyet alanımızı Türkiye ve Yunanistan’ın kara sularına doğru genişletiyoruz. Dolasıyıla NATO artık bugün itibariyle her iki ülkenin kara sularında faaliyette bulunacak. 

"Türkiye’ye ve sayın Başbakan’a, Yunanistan’a çok teşekkür ediyorum çabalarından dolayı. Yunanistan ve Türkiye birlikte daha etkili hamlede bulunabilecekler. Nato ve AB birliğinin beraber çalışabildiği güzel bir örnek. Bizim amacımız net, NATO gemileri Ege denizinde göçmen gemilerini durdurmak için bulunmuyor. Türk ve Yunan yetkililere yardımcı olmak amaçları. Bu alanda insan kaçakçılığını önlemeye çalışmak.

"Suriye’deki durumu da değerlendirdik, bu istihbarat izleme çabalarını artırma kararı aldık Türkiye-Suriye sınırında.

"Bir takım ihlaller dışında Suriye’deki ateşkes uygulanıyor görülüyor. Rusya’nın askeri varlığını artırmış olmasından dolayı kaygılarımız devam ediyor. Rusya’nın faaliyetleri insani krizi derinleştirmiş, daha fazla insanın Türkiye sınırına yığılmasının yolunu açmıştır. Bundan sonraki süreçte diyalog çok önemli. NATO, Türkiye’nin yanındadır, güvenliğimiz bölünmez bir parçadır."

Kaynak: Haber.sol.org.tr