Çankaya Köşkü'nde AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ile ortak basın toplantısında konuşan Başbakan Davutoğlu geçtiğimiz hafta "mülteci pazarlığıyla" ilgili söylediği "Kayserili Pazarlığı yaptık" sözlerini unuttu. 

Mülteciler üzerinde Avrupa ile hiçbir zaman para pazarlığı yapmadıklarını iddia eden Davutoğlu şunları söyledi:

Brüksel Zirvesi'nde ilettiğimiz teklifi bir kez daha hem Türk kamuoyuna hem de Avrupa kamuoyuna iletmek istiyorum. Bu teklifin esası insani boyutudur. Daha fazla insanın hayatını Ege Denizi'nde kaybetmemesi ve mümkün olduğu kadar illegal geçişlerin azaltılabilmesi ve mümkünse tümüyle ortadan kaldırılabilmesi için Türkiye üzerine düşen ahlaki sorumluluk çerçevesinde bir teklifte bulundu. 3 milyar avro olarak deklare edilen daha sonra üç yıl için 6 milyar avroya çıkartılması planlanan bu konuları da zirvede ele alınacak maddi külfet paylaşımı konusunda da Türkiye'nin pozisyonu açıktır. Biz, hiçbir zaman para pazarlığı yapmadık. Hiçbir şekilde bu meseleyi maddi bir mesele olarak görmedik. Bu mesele insani bir meseledir.

Davutoğlu geçtiğimiz hafta yaptığı konuşmasında "Biz ilk 3 milyarı, 1 yıl içinde demiştik. Onlar da 2 yıl için ısrar ediyordu. ‘Yeni bir boyut getirdik, bütün masraflar artacak, 3 milyar daha istiyoruz’ dedim. ‘Geri kabulden kaynaklanan bütün masrafları da siz vereceksiniz’ dedim. Diyelim, Ege Denizi’nden bin kişi bunların havayolu ile memleketlerine gönderilmesi sırasındaki masraflar da size ait. Kayserili pazarlığı iyi oldu" ifadelerini kullanmıştı.


Kaynak: Haber.sol.org.tr