Ocak, Anadolu kültüründe önemli yeri olan bir kavram. "Ocağı tüttürmek" yaşamın devamlılığına işaret ederken, "Od'un ocağın sönsün" ise oldukça ağır bir ilenç olanarak kullanılmaya devam ediyor.

Isparta'nın Sütçüler ilçesine bağlı Darıbükü köyünde yüzlerce yıldır yaşamın sürekliliğini simgeleyen ocaklar ise bu kış son kez yakıldı. Çünkü bölgede 4 yıl önce yapımına başlanan ve Darıbükü köyünü sulara gömecek olan Kasımlar Barajı ve HES projesinin inşaatı bitmek üzere. Baraj için Köprüçay'ın suları tutulmaya başlandığında, Darıbükü köyünde yaşamın devamlılığının simgesi olan ocaklar da, kentlerdeki enerji ihtiyacı gerekçesiyle sonsuza kadar sönecek.

"YEŞİL DOĞA" SÖNEN OCAKLARI EKRANA GETİRECEK

Güven İslamoğlu'nun hazırlayıp sunduğu CNN Türk ekranlarında yayınlanan "Yeşil Doğa" programı, "Son Yemek" başlıklı bölümüyle 19 Mart Cumartesi akşamı saat 21'de enerji üretimine kurban edilen Darıbükü köyünün öyküsünü ekranlara taşıyor. Kasımlar Barajı'nın inşasına başlandığı 2012 yılında da bölgeye giderek köylülerin beklentilerini ve sorunlarını programına konu eden İslamoğlu, aradan geçen dört yıl içinde bölgede yaşanan dramı bir kez da gündeme getiriyor.

ENERJİ İÇİN YURDUNDAN EDİLENLERE KARŞILIĞI VERİLDİ Mİ?

Kasımlar Barajı'nın tamamlanmasıyla bir köy yaşamının daha nasıl yok edildiğinin öyküsünü ekranlara taşıyan İslamoğlu, enerji ihtiyacı gerekçesiyle evinden ve yurdundan edilen insanlara bunun karşılığının verilip verilemediği sorusuna yanıt arıyor. 19 Mart Cumartesi akşamı saat 21'de ekranlara gelecek olan Yeşil Doğa programının tekrarı ise 20 Mart Pazar günü saat 14.10'da yayınlanacak.

Kasımlar Barajı ve HES projesi, Antalya ve Isparta illeri sınırlarında oldukça geniş bir alanda doğal yaşamın yanısıra çok sayıda köyü de etkiliyor. Manavgat Değirmenözü Köyü de projeden en çok etkilenen köylerin başında geliyor.
 


Kaynak: Haber.sol.org.tr