CHP İstanbul Milletvekili İlhan Cihaner, Rus enerji şirketi Gazprom’un Türkiye’de doğalgaz dağıtımı yapan 6 ithalatçı şirketin ortaklık yapılarının değiştirilmesi talebi ve bu şirketlere getirilen yüzde 10.25 oranındaki indirimin iptaline ilişkin kamuoyuna yansıyan haberler çerçevesinde hazırladığı soru önergesini Meclis Başkanlığı'na verdi. 

Cihaner'in, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'tan cevaplamasını istediği sorular şu şekilde:

1) Gazprom şirketi gaz kontratlarındaki ortaklık yapılarının değiştirilmesini neden talep etmektedir? Bu yönde, terörün finansmanı, karapara aklama gibi endişeleri ve bulguları içeren bir gerekçe hükümetinize bildirilmiştir? Bu konuda hükümetiniz tarafından Rusya Federasyonu yetkili mercilerinden bir açıklama istenmiş midir?
2) Gazprom şirketinin Türk özel sektör ithalatçılarına verdiği yüzde 10.25 oranındaki indirimin iptal edildiği yönündeki haberler doğru mudur?
3) Bu haber doğruysa şirket indirimleri neden iptal edilmiştir?
4) Türkiye ile Rusya arasında gaz satışına yönelik yapılan sözleşmede indirimin uygulanması ve indirimin iptali kararları tek taraflı mı alınmıştır? Sözleşmeden doğan bir yaptırım maddesi var mıdır? Varsa hükümetiniz bu yaptırım maddesini uygulamaya koymuş mudur?
5) Haberde bahsi geçen 6 Türk özel sektör ithalatçısının “siyasi bağlantıları” kimlerdir?
6) Bu 6 özel sektör ithalatçısının şirket ortaklarının isimlerini kamuoyuna açıklamayı düşünüyor musunuz?
7) Söz konusu şirketler ya da ortakları TÜRGEV’e bağış yapmış mıdır? Yapılmışsa bu bağışların miktarı nedir?

 


Kaynak: Haber.sol.org.tr