Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun İncirlik Üssü’nde Suudi uçaklarının konuşlanacağı, iki ülkenin Suriye’ye kara operasyonu yapabileceği açıklamalarının ve Türkiye’nin Azez yakınlarında Miniğ Hava Üssü ile Maranas köyünde bazı mevzilerini vurmasının ardından, eski CHP Hatay Milletvekili Mehmet Ali Ediboğlu, önceki gece Hatay Havaalanı’na Kuveyt’e ait bir askeri nakliye uçağının indiğini belirterek, uçağın silah ve mühimmat taşıdığını iddia etti.

Cumhuriyet'ten Akın Bodur'un haberine göre, uçağın fotoğraflarını paylaşan Ediboğlu, yaptığı açıklamada Türkiye, Suudi Arabistan ve Kuveyt’in de aralarında bulunduğu bazı ülkelerin Cenevre süreci sonrası Suriye konusunda köşeye sıkıştığını ve devre dışı kaldığını vurguladı. Ediboğlu, “Bu ülkeler söz sahibi olmak, masaya dönmek istiyor. NATO üyesi olmayan Suudi Arabistan’ın BM kararı olmadan Suriye’ye savaş açacağını sanmıyorum. Kuveyt uçağı Hatay’a niye geldi? Azez’den Halep kırsalına ulaşım ve yardım kesildi. Şimdi o bölgeye tek ulaşım yolu Cilvegözü ve Reyhanlı kırsalı üzerinden Suriye’nin Atme bölgesi. Yardımlar ancak oradan gidebilir” dedi.

Yardım TIR’larının artık Azez’e değil, Yayladağı ve Reyhanlı üzerinden İdlip’e gittği söyleyen Ediboğlu, “Çünkü Cilvegözü ve Atme bağlantısı orada. Yardımla İdlip’i korumaya çalışıyorlar. Halep’te umutları kalmadı, şimdi İdlip’i korumaya çalışıyorlar. Çünkü İdlip de vurulursa, Suriye muhalifleri bitecek” dedi.

"KUVEYT UÇAĞI SİLAH VE MÜHİMMAT GETİRDİ"

“Kuveyt uçağı bana göre silah ve mühimmat getirdi” diyen Ediboğlu, sözlerini şöyle sürdündü: “İdlip’ten Halep’in kırsalına ulaşmak şu an için halen mümkün. Halep’e ulaşımda önemli hat Azez hattıydı, şimdi orası kapandı. Zor ve uzak da olsa İdlip üzerinden yardım başladı. Bölgeye iki haftadır silah ve mühimat sevkıyatı da var. Kuveyt uçağının ne getirdiği de ortada. Bence hepsi silahtır, mühimmattır. Gelen bu malzemeler de yola çıkmıştır. Onları havaalanında bekletmezler.”

Kaynak: Haber.sol.org.tr