Karaman'da, 10 çocuğun yurtlarda cinsel istismara uğramasına ilişkin şehirde incelemeler yapan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 22 Mart’ta Vali Murat Koca ile de görüştü.

CHP’nin hazırladığı rapora göre Koca, bu evlerin varlığından savcılık soruşturması başlatıldığında haberdar olduğunu iddia etti. Evlerin bir yasal dayanağının olmadığını anlatan Koca, “Gizlilik kararı nedeniyle bu evlerin sahibi vakıf ve derneklerle ilgili bilgi veremem” dedi. Milli Eğitim Müdürü Asım Sultanoğlu da “Evlerin hangi vakıf ya da derneklere ait olduğunu bilmiyorum” diye konuştu. 

Hürriyet'ten İsmail Saymaz'ın haberine göre, CHP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Lale Karabıyık, Konya Milletvekili Hüsnü Bozkurt, Burdur Milletvekili Mehmet Göker, PM Üyesi Serda Kadıgil ve Grup Danışmanı Ali Taştan’dan oluşan heyet, 22 Mart’ta Karaman’a gidip hem dava dosyasını inceledi, hem de tarafları dinledi. Bu görüşmelerden de bir rapor hazırladı.

İTİRAF ETTİ
İddianameye göre sınıf öğretmeni Muharrem B. (53) 2012-2014 arasında nöbetçi belletmen olarak çalıştığı Ensar Vakfı ve Karaman İmam Hatip Lisesi Mezunları Derneği’nin (KAİMDER) ev/pansiyonlarında 10 erkek çocuğuna cinsel istismarda bulunduğunu kabul etti. “Erkeklere ilgi duyuyorum, beni tedavi edin” diyen öğretmenin 600 yıla kadar hapsi isteniyor.

BAŞSAVCI: ÇOCUKLAR KALMAMALI
CHP’nin raporuna göre Başsavcı Abdurrahim Alan, “İstismar vakaları 2 evde gerçekleşti. Sanık çok ağır fiiller işledi. Yüzlerce yıl ceza alabilir” dedi. İlk ve ortaokul çocuklarının yurtlarda kalmasının sakıncalı olduğunu kaydeden Alan, Vakıflar’a ve Valilik Dernekler birimine yazı yazıldığını, bu vakıflarla ilgili işlem yapılacağını ifade etti.

AYRANCI'DA ÇOCUK EVİ İDDİASI
CHP raporunda şu tespitler yer aldı:

-Vali, milli eğitim müdürü ve başsavcının Ayrancı’da çocuklara ev açtığı bilgisinden haberdar olmamaları dikkat çekici. 
-Üst düzey yöneticilerin çocuklarının sanık tarafından okutuluyor olması, bir başka boyut. 
-Sanık dışında başka şahıslar da cinsel istismar olayına karışmış olabilir. 
-Çocuklar ve ailelerinin deşifre olması ihtimaline karşılık aileler başka kentlere yerleştirilmeli.
-Kaçak vakıf ve dernek evlerini tespit edemeyen vali, başsavcı, emniyet müdürü ve il milli eğitim müdürü derhal görevden alınmalı.

'ÜZÜCÜ VE UTANÇ VERİCİ'
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Ensar Vakfı’nın adının geçtiği çocuk istismarına ilişkin şöyle dedi: “Çok üzücü ve utanç verici bir olay. Ensar Vakfı bizim çok verimli işbirliği yaptığımız kuruluşlarımızdan biri. O kuruluşla ilişkisinin ne düzeyde olduğunu bilmediğimiz bir kişinin işlediği suçtan ötürü, topyekün bir camia töhmet altında bırakılmamalı.” 

 

Kaynak: Haber.sol.org.tr