CHP, Şırnak'ın Cizre ilçesinde sona eren sokağa çıkma yasağının ardından inceleme yapmak için bölgeye bir heyet gönderdi.

İlk olarak Cizre Belediyesi'ni ziyaret eden heyet, Faysal Sarıyıldız’ın verdiği bilgilerin ardından belediye binasından ayrılarak kaymakamlığa gitti. Burada basına kapalı gerçekleştirilen toplantı yaklaşık yarım saat sürdü. Daha sonra CHP heyeti, çatışmaların en çok yaşandığı Cudi Mahallesi’ne geçti. HDP Milletvekili Sarıyıldız’ın da eşlik ettiği heyet, ilk olarak 31 kişinin yaşamını yitirdiği 23 numaralı bodrum katında incelemelerde bulundu. Sezgin Tanrıkulu, bizzat bodruma inerek ev sahibinden yaşanan olaylar hakkında bilgi aldı.

Heyet, bölgede çatışma sonucu yıkılan evleri teker teker fotoğraflarken, çatışma sonrası evlerde ve sokaklarda çıkan mühimmatları örnek olarak yanlarına aldı. CHP heyeti, Cudi Mahallesi’nde incelemelerin ardından Adliye Sarayı’nda Şırnak Barosu’nu ziyaret etti. Şırnak Barosu Başkanı Nuşirevan Elçi ve birçok ilin baro başkanları tarafından karşılanan heyet, yaşanan hukuksuzluklara dikkat çekti. Heyet adına konuşan Zeynep Altıok, “Dileğimiz ve tüm enerjimiz, çabamız her şeyden önce çatışmasızlıktır. Buradaki yaşanmış olan -keşke olmasaydı dediğimiz olaylar- başka yerde yaşanmasın bundan sonra. Buna yönelik olarak da -daha önce yaptığımız gibi- parlamento çatısı altında gerekli araştırma komisyonlarının kurulması, kanun tekliflerinin verilmesi, sizin sesiniz, sözünüz olmak gibi yapılması gereken her şeyi yapmaya devam edeceğiz” dedi. 

CHP heyeti, ziyaretin ardından basın açıklaması yaptı. Adliye Sarayı’nın önünde yapılan açıklamayı CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeynep Altıok gerçekleştirdi.

Altıok, “Barışın gelebilmesi için en önemli önceliğin çatışmasızlığın bir an önce sağlanmasıdır. Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak, ilk günden beri 30 yıldır yaşanan fazlaca deneyimlenen çatışma ortamıyla sağlanamayan barışın siyasi ikbal öncelikleri ile ikili görüşmelerle de sağlanamayacağını deneyimlediklerimiz noktada, bir kez daha söylediğimiz gibi birbirimzi duyarak, birbirimizi anlayarak ve eşit temsiliyetli parlamento çatısı altında şeffaf bir yapı ile diyalog kurarak sağlanabileceğini tekrar ediyoruz.” diye konuştu. 

Kaynak: Haber.sol.org.tr