CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak tarafından Suriyeli sığınmacılara ilişkin bir rapor hazırlandı. 

Toprak söz konusu raporunda, Suriyelilerin Doğu-Güneydoğu illerine yerleştirilerek Kürt nüfusun dengelenmeye çalışılacağı iddiasında bulundu.

Konu ile ilgili rapor yazan CHP'li Toprak, "2019'daki üç seçime milyonu aşkın mültecinin, yeni seçmen olarak katılımı söz konusu olacak. Suriyelilerin vatandaşlığa kabulüyle, seçmen dengeleri değişecek. Bu yıl olası bir erken seçim ya da referandum durumunda, 29 Nisan 2011’den sonra giriş yapmış olanların vatandaşlığa kabulü halinde, asgari 400-500 bin, yeni “mülteci seçmen” oy kullanabilecek" ifadelerini kullandı.

Toprak tarafından hazırlanan raporun devamında şu görüşlere yer verildi:

“Mültecilerin yoğun olarak yerleştikleri Güneydoğu ve sınır illerinde siyasi tablo daha da derinden etkilenecek. Örneğin 90 bin nüfuslu ve 120 bin Suriyeli mültecinin yaşadığı, Nobel Barış Ödülü adaylığına başvuran Kilis’te, gelecek seçimlerde, Suriye asıllı bir belediye başkanının, ya da TBMM’ye “Suriye asıllı TC vatandaşı” vekillerin seçilmesi söz konusu olabilecek. Şanlıurfa, Gaziantep, Mardin, Hatay, Adana, Mersin vb. illerden de Suriye asıllı TC vatandaşı milletvekillerinin TBMM’ye girmesi gündeme gelebilecek.

Cumhurbaşkanı ve Kalkınma Bakanının açıklamaları, demografik yapının dönüştürülmesi, Kürt nüfusun dengelenmesi düşüncesini sistematik bir şekilde akla getirmektedir. Ağırlıkla Güneydoğu Anadolu olmak üzere, yurda dağılmış mülteciler için planlanan strateji, yurttaşlık aşaması sonrasında Güneydoğu’da dil, kültür ve yaşam biçimine yabancı olmadıkları, Kürtler gibi doğurgan Suriyeli ve diğer mültecilere, bu illerde resmi yerleşim ve ikamet izinlerinin verilmesidir. AKP hükümeti, mülteci yerleşim planıyla mültecileri bölge illerine dağıtarak, Kürt nüfusun yoğun olduğu yerlerde, demografik değişime gitmeyi düşünüyor olabilir ki, bunun ipuçlarını da görmek mümkün"

Geçtiğimiz hafta İçişleri Bakanı Efgan Ala'nın Türkiye'de yaşayan Suriyeliler'in sayısının 2 milyon 720 bin olarak açıklamasının ardından, Cumhurbaşkanı Erdoğan’da bu sayıya 170 bin Irak’lı mültecinin , ekleneceğini ifade etmişti. Erdoğan'ın söylediği rakamla Suriyeli ve Iraklı sığınmacı nüfusunun 2 milyon 890 bine yükseldiği ortaya çıktı.


Kaynak: Haber.sol.org.tr