Arapça, hükümetin resmi dili olarak kalsa da, artık resmi yazışmalarda Berberi dili de kullanılabilecek.

Cumhurbaşkanlığı için tanınan iki dönem kuralı, Abdülaziz Buteflika'nın cumhurbaşkanlığı koltuğunda üç dönem kalabilmesi için 2008 yılında kaldırılmıştı. Buteflika 2014 yılında da dördüncü defa seçilmişti. Yeni düzenlemeye göre görev süresi beş yıl olan cumhurbaşkanı yalnızca iki dönem üst üste görev yapabilecek.

Muhalefet liderleri değişiklikleri 'yapay' olarak değerlendirip eleştirdi. 'Amazig' olarak bilinen Berberi dili 2002 yılında ulusal dil olarak tanınmış, Berberi okullarında öğretilmesinin yasal olarak da önü açılmıştı. Cezayir'in 39 milyonluk nüfusunun 13 milyonunu Berberi.

Milletvekillerinin onayladığı anayasa reform paketine göre ayrıca cumhurbaşkanı başbakanı parlamentonun en büyük partisinden atayacak. Senato sözcüsü Abdülkadir Bensalah, düzenlemelerin 2 ret oyuna karşı 499 kabul oyuyla kabul edildiğini, 16 milletvekilinin de çekimser kaldığını duyurdu. Başbakan Abdülmalik Sellal, "Proje, devlet başkanının sözünü verdiği siyasi reform sürecini taçlandırıyor" dedi. Başbakan, reformlar "özgür seçimler yoluyla demokratik değişimleri güvence altına alıyor" diye konuştu. Muhalefet ise düzenlemelerin 'göstermelik' olduğu görüşünde.

Kaynak: Haber.sol.org.tr