Artvin'de boğa güreşlerini organize eden Geleneksel Boğa Güreşlerini Yaşatma Yaylaları Koruma Derneği, her yıl birbirleriyle mücadele eden 10 boğayı kent merkezine getirerek Cerattepe direnişine destek verdi. Bazı boğaların üzerinde, Eti Bakır A.Ş.'nin sahibi Mehmet Cengiz'in fotoğraflarının bulunduğu pankartlar dikkati çekti.

"DOĞANIN YEŞİLİNİN, PARANIN YEŞİLİNİ YENECEĞİNE İNANCIMIZI KAYBETMEYECEĞİZ"

Kızılay İşhanı önünde toplanan yaklaşık 8 bin kişi, "Artvin'de maden istemiyoruz", "Susma haykır, yaşamak haktır" sloganlar atarak maden şirketini ve Artvin Valisi'ni protesto etti. Burada boğa sahipleri adına konuşan Bilgehan Erdem, bölgede doğanın bozulmasını istemediklerini belirterek, "Altın madenciliğinin öldürdüğünü, turizminse bacasız sanayi olduğunu ve asırlar boyunca devam edecek, dünya var oldukça sürecek bir etkinlik olduğunu biliyoruz. Maden olayı gerçekleşirse doğamızla beraber tüm meralarımız ve festival alanlarımız da yok olacak" dedi.

Artvin Cerattepe Direnişi 5. gününde: Halk sokağı terk etmiyor

"KAFKASÖR FESTİVALİNE KATILMAYIZ"

Artvin'de her yıl yapılan Kafkasör Festivali'ni ildeki veya başka illerdeki doğa severlerle birlikte yaptıklarını hatırlatan Erdem, "Bizler bu güzelim topraklarda dağları öğütecek iş makinelerinin gürültüsüyle, dinamit sesiyle, zehirli sularla ve ağaçsız dağlarda değil, kuş sesleriyle, derelerdeki şelalelerle ve boğaların böğürmesiyle yaşamak istiyoruz. Malum şirket buradan defolup gitmezse, boğa sahipleri olarak festivalleri, bunlara engel olmayan resmi birimlerle birlikte asla ve asla yapmayacağız. Bu yılki Kafkasör Festivali'ne boğalarımızla katılmayacağız. Katılmama kararlılığımızı sonuna kadar sürdüreceğimizi üstüne basa basa söylüyoruz. Doğanın yeşilinin, paranın yeşilini yeneceğine olan inancımızı asla kaybetmeyeceğiz" dedi.

 

Kaynak: Haber.sol.org.tr